Način pripreme
Za recept su nam potrebni masni isečci od patke. Iz tog razloga obično koristim 1/2 patke, podelim je na komade, a masni isečci će mi idealno poslužiti. Ako koristite pačije batake ili karabatake, biće vam potrebno dodatno i oko barem 200 grama isečaka.
Oni se stavljaju na dno glinene đuvečare od 4.5 l. Odozgo se ređa meso, posipa se s malo soli i s malo sveže mlevenog bibera, a između njega i odozgo se stavljaju kružići pomorandže, zajedno sa korom.
Preliva se sa 2 šoljice vode.
Đuvečara se zaklopi i stavlja se u hladnu rernu koja se uključuje na 200 stepeni. Nakon 20 minuta, računajući od momenta dostizanja te temperature, rerna se smanjuje do 160 stepeni i tako se ostavlja 2.5 sata.
Meso treba da bude gotovo prekriveno istopljenom masnoćom pomešanom sa vodom. Ova metoda malo podseća na konfi, ali ne sasvim, s obzirom da je pačija masnoća pomešana sa vodom, posle i sa vinom, kao i sa različitim aromama. Međutim, rezultat je takođe dosta sličan i meso apsolutno dobija oblik kao da je pripremljeno u konfi.
Kada podignete poklopac i kada su bataci gotovi (meso se bukvalno odvaja od kostiju), sklonite kriške od pomorandže koje su naređane odozgo, dodajte pečurke - očišćene i krupno iseckane, a krompire cele spustite, nemojte ih guliti.
Na koristim najmanje mlade krompiriće, ali vi ih stavljajte prema veličini i prema porcijama koje želite da dobijete. Stavite i čenove belog luka - oguljene. Moji su bili ogromni, zato sam ih prepolovila na dva dela, ali uglavnom se stavljaju celi.
Posolite, sipajte vino i začinite ruzmarinom i peršunom. Proizvodi treba da budu skoro u potpunosti prekriveni.
Pačetinu sa krompirom ponovo ubacite u rernu na slabu vatru i kuvajte dok ne budu gotovi krompirići i pečurke, tako što nakon 40-te minute treba u potpunosti da budu gotovi. Na slaboj vatri duže traje, ali bude mnogo ukusnije.
Gotov đuveč ostavite u rerni sa otvorenim vratima na 15-20 minuta, pre nego što poslužite.
Prilikom serviranja pačetine sa pečurkama i krompirom u đuvečari, stavlja se i sos, ali malo - treba imati u vidu da je dosta mastan, što je naravno rezultat pačije masti.
Prijatno!