Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Pačetina»Jela u đuvečari»Pačetina sa pečurkama i krompirom u đuvečari

Pačetina sa pečurkama i krompirom u đuvečari

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Pačetina sa pečurkama i krompirom u đuvečari8 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
190 min.
Ukupno
210 min.
Porcije
4
"Jelo nam se nešto drugačije i rezultat je bio pačetina sa pečurkama i krompirom"

Potrebni sastojci

  • pačetina - 1/2 patke ili 3 - 4 bataka ili karabataka
  • pomorandže - 1 komad, veća
  • krompir - oko 12 - 15 komada, malih, svežih
  • pečurke - 300 g pečuraka
  • beli luk - 1/2 glavice
  • biber - po ukusu
  • ruzmarin - 1 supena kašika, suvi
  • belo vino - oko 150 - 200 ml
  • peršun - 1 veći prstohvat suvog ili sveže seckanog
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Za recept su nam potrebni masni isečci od patke. Iz tog razloga obično koristim 1/2 patke, podelim je na komade, a masni isečci će mi idealno poslužiti. Ako koristite pačije batake ili karabatake, biće vam potrebno dodatno i oko barem 200 grama isečaka.

Oni se stavljaju na dno glinene đuvečare od 4.5 l. Odozgo se ređa meso, posipa se s malo soli i s malo sveže mlevenog bibera, a između njega i odozgo se stavljaju kružići pomorandže, zajedno sa korom.

Preliva se sa 2 šoljice vode.

Đuvečara se zaklopi i stavlja se u hladnu rernu koja se uključuje na 200 stepeni. Nakon 20 minuta, računajući od momenta dostizanja te temperature, rerna se smanjuje do 160 stepeni i tako se ostavlja 2.5 sata.

Meso treba da bude gotovo prekriveno istopljenom masnoćom pomešanom sa vodom. Ova metoda malo podseća na konfi, ali ne sasvim, s obzirom da je pačija masnoća pomešana sa vodom, posle i sa vinom, kao i sa različitim aromama. Međutim, rezultat je takođe dosta sličan i meso apsolutno dobija oblik kao da je pripremljeno u konfi.

Kada podignete poklopac i kada su bataci gotovi (meso se bukvalno odvaja od kostiju), sklonite kriške od pomorandže koje su naređane odozgo, dodajte pečurke - očišćene i krupno iseckane, a krompire cele spustite, nemojte ih guliti.

Na koristim najmanje mlade krompiriće, ali vi ih stavljajte prema veličini i prema porcijama koje želite da dobijete. Stavite i čenove belog luka - oguljene. Moji su bili ogromni, zato sam ih prepolovila na dva dela, ali uglavnom se stavljaju celi.

Posolite, sipajte vino i začinite ruzmarinom i peršunom. Proizvodi treba da budu skoro u potpunosti prekriveni.

Pačetinu sa krompirom ponovo ubacite u rernu na slabu vatru i kuvajte dok ne budu gotovi krompirići i pečurke, tako što nakon 40-te minute treba u potpunosti da budu gotovi. Na slaboj vatri duže traje, ali bude mnogo ukusnije.

Gotov đuveč ostavite u rerni sa otvorenim vratima na 15-20 minuta, pre nego što poslužite.

Prilikom serviranja pačetine sa pečurkama i krompirom u đuvečari, stavlja se i sos, ali malo - treba imati u vidu da je dosta mastan, što je naravno rezultat pačije masti.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: