Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Pileća supa»Pileća supa thai

Pileća supa thai

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Pileća supa thai
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
4
"Skoknucemo do tajlanda da uživamo u ovom neverovatnom specijalitetu - pilećoj supi thai"

Potrebni sastojci

  • pileće grudi - 250 g
  • pečurke - 150 g (šampinjoni, šitake, portobelo ili dr.)
  • kokosovo mleko - 400 g
  • pileći bujon - 1, 2 litara
  • riblji bujon - 2 - 3 kašike, koncentrisan ili 1/2 kocke
  • galangal - 4 - 5 kriški
  • limunska trava - 2 - 3 struka
  • čili - 1 ljuta papričica
  • beli luk - 3 čena
  • korijander - 4 - 5 strukova
  • limeta - 1 - 2 komada ili limun
  • so - po ukusu
  • maslinovo ulje - 3 - 4 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

1. Pileće meso se skuva kratko u blago posoljenoj vodi sa kašikom maslinovog ulja. Bujon se procedi, pri čemu je za supu potrebno 1, 2 litra.

2. Pečurke se očiste, iseku i sotiraju u preostalom maslinovom ulju sa čenom belog luka. Preostala dva se narendaju ili istucaju i stavljaju u pileći bujon.

3. On se stavlja na ringlu i pomeša se sa kokosovim mlekom. Dodaje se sitno iseckana limunska trava i usitnjen svež korijander.

Koren galangala može da se koristi svež ili dehidriran, a ako odaberete drugu varijantu biće potrebno da ga prethodno natopite u toploj vodi, da se hidrira i tada se dodaje u bujon.

U slučaju da vam je teško da nađete ovaj koren, možete da zamenite đumbirom - 4-5 ne mnogo debele kriške.

4. Supa vri 10 minuta na umerenoj vatri i u nju se stavlja riblji bujon, usitnjen skuvan pileći file i pečurke. Začinjava se solju i ljutim čilijem. Ostavlja se da vri još 15 minuta i sklanja se sa vatre.

5. Ukusna i jednostavna pileća thai supa se servira sa kriškama limete i limuna. Sok citrusa isceđen u umerenim količinama u svaku porciju je predivan dodatak mirisu pileće supe.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: