Način pripreme
Da bi jedna pogača bila uspešna, najvažnija stvar je da bude dobro ispečena. Vreme pečenja pogače zavisi od veličine same pogače i od rerne u kojoj se peče.
Za srednje malu pogaču od 500 g brašna, biće potrebno oko 35 minuta na 200°C; za srednju pogaču od 700 g brašna potrebno he oko 40 min; a za veliku pogaču od 1 kg brašna potrebno je oko 50-55 min.
Recept koji koristim za praznične pogače se sastoji od gore navedenih proizvoda.
Samo testo se mesi na sledeći način: brašno se proseje i pomeša se sa solju, kvasac se aktivira sa šećerom, sa malo toplog mleka i 1 supenom kašikom brašna. U sredijni brašna se pravi rupa, u nju se stavlja aktivirani kvasac, umućena jaja, ulje. Nakon toga postepeno se dodaje pomešano mleko sa vodom i mesi se meko nelepljivo testo, ako je potrebno, dodaje se još brašna kako bi se domesilo, testo koje smo dobro umesili se premaže uljem i prekrije se streč folijom i čistom krpom, ostavlja se na toplom da naraste otprilike 45-50 min.
Naraslo testo se vadi na radnu površinu, umesi se sa malo brašna i spremno je za rad. U ovom slučaju ja sam testo razdvojila na 3 lopte. Uzimam prvu loptu i razvijam koru, premažem istopljenim maslacem, razvijam drugu loptu i stavljam je odozgo, ponovo premažem uljem, razvijam treću loptu i stavljam odozgo, blago razvilam.
Dobijeni krug rasečem prvo vodoravno kroz sredinu, nakon toga horizontalno kroz sredinu i dobijaju se 4 jednaka dela, svaki deo rasečen na 4 - dobijaju se trouglovi, svaki trougao rasečem kroz sredinu, tako što počnem od vrha, ali ne sečem do kraja.
Tako dobijene figurice uvijam u rolate i ređam u nauljenu duboku tepsiju.
Poređanu pogaču ostavljam da naraste otprilike 30 min., celu je dobro premažem umućenim jajetom, pomešanim sa 1 supenom kašikom svežeg mleka i stavljam da se peče.
U mojoj rerni pečem 25 min. na 200°C i nakon toga još 30 min. na 180°C. Ako postoji tendencija da se prepeče, smanjite temperaturu na 160 ili uvijte u foliju.
Ispečenu pogaču Carica premažem s malo maslaca i uvijam je u čistu krpu. U kući pogača je obavezna za svaki praznik ili povodom nekog bitnijeg događaja.