Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Carica pita

Carica pita

Monika IvanovaMonika Ivanova
Šef kuhinje
139372k33
Carica pita
Fotografije: Monika Ivanova
1 / 3
04/08/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Probajte ovu pitu kod kuće i očekujemo vaše mišljenje! Mi posebno nismo spavali nakon što smo je videli"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 1 pakovanje
  • maslinovo ulje - 110 ml
  • voda - 100 ml
  • Za nadev
  • jaja - 4 komada
  • kiselo mleko - 4 kašike
  • sir - 400 g
  • soda bikarbona - 1/2 kašičice
  • brašno - 2 kašika
  • sveže mleko - 200 ml, za preliv
* merne jedinice

Način pripreme

Kiselo mleko se umuti sa sodom i ostavlja se 15 minuta da naraste. Dodaju mu se umućena jaja, brašno i sir, namrvljen na srednje krupne parčiće. Meša se i ostavlja se sa strane.

U dve posudice se sipa odgovarajuće maslinovo ulje i voda. Uzimamo duboku posudu za pečenje ili šerpu, koja može da bude i za pečenje u rerni, namažemo obilno dno i stavljamo jednu do druge dve kore, nabirajući ih, tako da prekriju dno.

Posipamo ih vodom i na isti način preko njih stavljamo još dve kore, preko kojih ravnomerno nanosimo 2 kašike maslinovog ulja i trećinu nadeva. Nastavljate tim redom, dok se kore ne potroše, pro čemu odozgo treba da se završi korama. Sečemo pitu na kvadrate i prelivamo blago zagrejanim svežim mlekom i preostalim maslinovim uljem. Kašikom obiđite krajeve pite da preliv svuda prođe.

Peče se na 180 stepeni, pro čemu može da se proba čačkalicom da li se ispekla. Ako je probodete i izvadite suvu, znači da je gotova. Možda će biti potrebno da stavite foliju, ako vam je rerna previše jaka i zapazite da počinje da gori odozgo previše brzo.

Nakon što je izvadite okrenite posudu preko tri posudice na nekoliko minuta da naraste dodatno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: