Način pripreme
Prosejemo brašno i stavljamo ga u duboku posudu.
Pravimo udubljenje i stavljamo sve sastojke u njega, kao i kvasac.
Izmešamo kašikom da se sve razmesi i nakon toga rukom počinjemo da sakupljamo testo.
Dobijamo elastično testo srednje čvrstine.
Počinjemo da oblikujemo prazničnu pogaču tako što razvijamo celo testo u veliki pravougaonik.
Ovaj pravougaonik premazujemo maslacem.
Sa jedne strane testa za pogaču sečemo trake širine jednog prsta.
Počinjemo da uvijamo sa te strane gde nije naseckana u rolat.
Uvijanje se odvija sa strane kako bi se dobilo blago uvlačenje.
Uvijeni rolat stavljamo u tepsiju gde ćemo peći lepu pogaču koju smo prethodno obložili papirom za pečenje.
Pokrivamo krpom i ostavljamo da nadođe.
Kada je gotova, premazujemo smesom od žumanca.
Uključujemo rernu na 180°C i pečemo pogaču Lepeza dok ne bude gotova.