Pogača Lepeza

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2117k396
Pogača Lepeza
Fotografije: Stoyanka Rusenova
1 / 10
18/02/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
8
"Pogača Lepeza je vazdušasta carica za vašim posebnim stolom"

Potrebni sastojci

  • topla voda - 50 ml
  • sveže mleko - 500 ml
  • suvi kvasac - 2 komada, dr. Oetker
  • kisela pavlaka - 2 supene kašike
  • ulje - 2 supene kašike, za testo
  • brašno - otprilike 1.200 kg, za srednje tvrdo testo
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 supena kašika
  • jaja - 3 komada, 2 žumanca za premazivanje odozgo
  • kravlji maslac - prilikom oblikovanja pogače
  • za premazivanje odozgo
  • žumanca - 2 žumanca
  • ulje - 1 kašičica
  • sveže mleko - 1 kašičica
  • šećer - prstohvat, za glanc
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejemo brašno i stavljamo ga u duboku posudu.

Pravimo udubljenje i stavljamo sve sastojke u njega, kao i kvasac.

Izmešamo kašikom da se sve razmesi i nakon toga rukom počinjemo da sakupljamo testo.

Dobijamo elastično testo srednje čvrstine.

Počinjemo da oblikujemo prazničnu pogaču tako što razvijamo celo testo u veliki pravougaonik.

Ovaj pravougaonik premazujemo maslacem.

Sa jedne strane testa za pogaču sečemo trake širine jednog prsta.

Počinjemo da uvijamo sa te strane gde nije naseckana u rolat.

Uvijanje se odvija sa strane kako bi se dobilo blago uvlačenje.

Uvijeni rolat stavljamo u tepsiju gde ćemo peći lepu pogaču koju smo prethodno obložili papirom za pečenje.

Pokrivamo krpom i ostavljamo da nadođe.

Kada je gotova, premazujemo smesom od žumanca.

Uključujemo rernu na 180°C i pečemo pogaču Lepeza dok ne bude gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: