Način pripreme
1. Stavite u šerpu pileće kosti ili kičmu, dodajte jednu šargarepu, polovinu bele rotkve, paškanat, zeleni deo praziluka, jedan čen belog luka, jedan struk celera i dva struka peršuna. Sve ovo povrće prethodno oljušteno, oprano i prepolovljeno.
Kapnite malo ulja ili maslinovog ulja, dva prstohvata soli i kuvajte dobar bujon oko 25 minuta. Procedite ga i izdvojte sa strane.
3. U blenderu ili multipraktiku sameljite ostalo povrće osim šargarepa i dela repe, koji sečete na male kocke, da se vide u čorbi.
4. Zapržite ili dinstajte samleveno i usitnjeno povrće sa prstohvatom soli.
Sipajte aromatiča bujon i kada tečnost prokrčka, dodajte pileće meso isečeno na parčiće. Kuvajte oko 20 minuta, a na kraju stavite i rezanca što bude gotovo brzo. Sklonite sa vatre da se blago prohladi.
5. Za zapršku umutite žumanca sa prstohvatima soli i malo mleka. Stavite u njih dve tri kutlaće pileće čorbe, da se ujednače temperature. Vratite tečnost u šerpu i promešajte.
Začinite sitno iseckanim peršunom i servirajte pileću čorbu bez luka sa kriškama limuna. Ja stavljam u nju i sok od limuna i biva sjajno.
Prijatno!