Jagnjeća rebarca sa boranijom

28/02/2020
"Jagnjetinu i boraniju mi daj, i ne traži me - znate li ovu pesmu "
Priprema12 min.
Kuvanje150 min.
Ukupno162 min.
Porcije3
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano72
  • Pregledi tokom meseca12
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • jagnjeća rebarca - 550 g (od manjeg jagnjeta)
  • boranija - 350 - 400 g, sveža
  • paradajz - 2 komada (oko 250 g)
  • luk - 1 glavica, srednja (oko 120 g)
  • beli luk - 5 - 6 čenova
  • celer - 1/2 stručka (ili komad korena)
  • paprike - 1 komad, zelena, relativno velika
  • ulje - 5 - 6 supenih kašika
  • ruzmarin - 1 kašičica, , suvi
  • menta - 1 - 2 grančice, suva
  • biber - 2 - 3 prstohvata ili po uksu
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • lovorov list - 1 komad ( po želji)
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Imam naviku da spremam posnu boraniju, skoro bez ikakvih začina, to je klasika.

Evo dokaza da i u društu sa mesom i to jagnjećim i odgovarajućim začinima, boranija postaje savršena, njen ukus oživljava na drugačiji način.

Da biste spremili ovo jelo, iseckajte ili sameljite u blenderu svo povrće, osim belog luka.

Stavite da se dinsta na ulju sa malo soli oko 7-8 minuta.

Dodajte krhka jagnjeća rebarca, tako što ćete ih staviti u dve trake ili ćete ih raseći na manje porcije.

Odozgo pospite biberom i alevom paprikom, ruzmarinom i ako se voda koju ste sipali u povrće redukovala, siopajte malo vode ili bujon - otprilike jednu šoljicu.

Poklopite posudu i ostavite na slaboj vatri sve polako da se dinsta 30-40 minuta.

Za to vreme očistite i isecite boraniju, stavite je na kratko u šerpu kod svega ostalog, posolite i dinstajte još 10-15 minuta, ponovo sipajući malo vode, ukoliko je potrebno.

Rernu bez ventilatora ugrejte do 175 stepeni (samo ako ćete koristiti glinenu posudu unapred ne zagrevajte). Sve prebacite u tepsiju, odozgo stavite grančice mente i čenove belog luka - neoguljene i blago izgnječene, kako bi pustili svoju aromu.

Poklopite ili prekrijte aluminijumskom folijom i jelo ostavite u rerni da se dinsta i peče 1 sat, nakon toga sklonite poklopac ili foliju i temperaturu pojačajte do 190 stepeni.

Možete sipati vodu ako želite da vam jelo bude malo čorbasto.

Pecite dok se ne dobije prijatna boja i dok meso ne bude u potpunosti gotovo. Ako su rebarca od manjeg jagnjeta, neće vam biti potrebno više od 20-25 minuta.

Za sve to vreme kod mene se boranija savršeno skuva sa jagnjetinom u rerni, ali imajte u vodu da je mlađoj i krhkijoj boraniji potrebna kraća termička obrada i tada se stavlja malo kasnije u jelo.

Pre nego što servirate, skloinite grančice nanei lovorov list, ukoliko ste ga koristili.

Jagnjeća rebarca sa boranijom poslužite dok su topla.

Prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar