bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Rolnice»Šareni rolat sa slanim nadevom

Šareni rolat sa slanim nadevom

Šareni rolat sa slanim nadevom
Fotografije: Jordanka Kovacheva
1 / 8
28/02/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema15 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno50 min.
Porcije12
"Koloritan i veoma ukusan rolat, možete ga poslužiti kao predjelo ili glavno jelo i obavezno uz dobro vino"

Potrebni sastojci

  • Testo
  • brašno - 300 g + za posipanje radne površine
  • cvekla - 150 g, skuvana
  • voda - 80 ml, malo ugrejana
  • kvasac - 15 g, živi
  • so - 1 kašičica
  • Nadev
  • krem sir - 100 g
  • sitan sir - 2 supene kašike, sa vrha
  • luk - 1/2 glavice
  • paprika - 120 g, žuta (očišćena)
  • bundeva - 60 g, oguljena
  • maslinovo ulje - 4 supene kašike
  • valerijana - 3 šake zelenih strukova (ili bejbi spanać)
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Skuvanu cveklu pasirajte sa 80 ml vode da se dobije gladak pire. Unutra usitnite kvasac i dobro promešajte.

2. Prosejte brašno u posudi, pomešajte sa soli i u sredini napravite rupu, u nju sipajte crveno pire sa kvascem.

3. Umesite glatko testo, posioajući brašnom, koliko je potrebno dok en prestane da se lepi. Oblikujte loptu i ostavite u posudi prekriveno krpom da naraste 30 minuta.

4. Pripremite punjenje, tako što luk sitno iseckate i prepržite 2-3 minute na maslinovom ulju. U njega dodajte žutu papriku u kockicama i bundevu - izrendanu na fino rende. Stavite prstohvat soli i mešajte da ne omegne i ne bude gotovo, bez prepržavanja, kako povrće ne bi izgubilo svoju boju.

5. Mešajte sitan sir sa krem sirom da se dobije tekstura krema, dodajte malo soli i po želji prstohvat belog luka u prahu.

6. Operite i dobro iscedite ili osušitezelene listove valerijane ili bejbi spanaća.

7. Od naraslog testa raskošno crvene boje razvijte tanku koru približno pravougaonom obliku. Ovo uradite na blago nauljenom listu papira za pečenje ili na nabrašnjenoj radnoj površini, kako bi vam bilo lakše da ga posle uvijete. Uključite rernu bez ventilatora da se ugreje do 180 stepeni.

8. Razvijene kore ravnomerno promažite belom krem smesom. Dva centimetra od kraja nemojte mazati.

9. Stavite sloj zelenih listova i odozgo paprike sa lukom i bundevom.

10. Uvijte rolat i pomoću četke premažite vodom, ukoliko po crvenoj površini postoje tragovi belog brašna.

Podvucite ka unutra krajeve i stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje ili samo u naunjenu tepsiju.

11. Ubacite u već zagrejanu rernu i pecite 20 minuta ili dok se ne obrazuje tvrda korica.

Da bi rolat omekšao, kada ga izvadite iz rerne prekrijte ga čistom krpom i tako ostavite nekoliko minuta.

Prijatno sa ovim efektnim i ukusnim rolatom.

*Ako želite možete staviti i veću količinu punjenja.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: