Način pripreme
Velike ukusne pečurke Portobelo su idealne za punjenje, zato što osim što raspolažu mestom za punjenje u svojim kapicama, njihovo mesce uvek ostaje stegnuto i krhko čak i kada malo preteramo sa pečenjem.
Prvi korak je da uklonimo drškicu i vlažnom krpom očistimo kapicu. Ne gulimo ih, kako bismo sačuvali njihovu autentičnu braon boju.
Blago posolimo unutrašnjost i pospemo maslinovim uljem. Po komadić sira stavimo u svaku pečurku.
U tiganju sa malo maslinovog ulja sotiramo luk šalot, dodajemo paradajz sos, mleveno meso, so i biber i mešamo na jakoj vatri, dok se tečnost iz pirea ne redukuje. Nije potrebno da kuvamo dok mleveno meso ne bude potpuno gotovo, jer mu predstoji još jedna termička obrada.
Ovim nadevom punimo pečurke, trudeći se da ravnomerno rasporedimo i da od njega ima izbočenje, a ne da je na nivou pečurke.
Punjene pečurke zalijemo sa još maslinovog ulja po želji i pečemo u ugrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta.
Poslužujemo pečurke punjene mlevenim mesom i sirom dok su tople, posupte sušenim peršunom i svežim sitno iseckanim stručcima sremuša.