Način pripreme
Po prodavnicama se prodaju kultivisane pečurke. Ima sitnih, krupnih, svakakvih i sa dobrom cenom. Za kvalitetnije se smatraju sitnije ali ja više volim krupnije - imaju jači ukus. Obično se te pečurke koriste kao dodatak jelima - paprikašima, supama, salatama, dinstanim jelima itd. Može da se napravi i osnovno jelo. Predlažem jednu varijantu.
Pečurke se očiste četkom. Sklanjaju se panjići. Svaka pečurka se od spolja maže uljem, iznutra se soli i začinjava sa nekoliko kapi limunovog soka. U zagrejanom ulju se dinstaju narendana šargarepa, sitno isečeni luk i paprika.
Dodaje se mleveno meso i dobro se promeša, dodaje se pirinač, listići majčine dušice (može i suva iz kesice čaja), so i biber po ukusu. Nakon što se prohladi stavlja se istucan i na sitno isečen beli luk i kiselo mleko.
Dobijenom smesom se dobro napune pečurke. Odozgo se zatvore kriškom paradajza. Zapeku se u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta.
Kako se serviraju? E to je vaš posao, ali čaša rozea neće biti višak.