Način pripreme
1. Zapecite škampe u tiganju sa malo maslinovog ulja. Čim promene boju, odmah ih izvadite i u istom aromatičnom maslinovom ulju na slaboj vatri zapržite cele čenove belog luka. Kada i oni puste svoju aromu, izvadite ih i sklonite tiganj s vatre.
2. Stavite špagete da se kuvaju, sledeći uputstva na pakovanju da bi bili gotovi al dente. Treba obavezno da ostanu tvrđi, jer im predstoji i prženje.
3. Za to vreme oljuštite škampe, sačuvajte ih, a glave vratite u tiganj i stavite na umerenu do jaku vatru. Čim maslinovo ulje počne da se zagreva sipajte vino i kuvajte dok se ne redukuje skoro na polovinu.
4. Gotove špagete ocedite dobro i stavite u njih maslac, mešajući, dok se ne istopi i upije testeninu. Sipajte ih u tiganj u vino i maslinovo ulje (iz kojih ste prethodno izvadili glave) i zapržite ne mešajući, već samo okrećite bacajući, držeći samo dršku tiganja. Nakon minut stavite parmezan, praveći iste pokrete i nakon još jednog minuta dodajte i škampe, i masline na krupne parčiće. Nakon dva, tri bacanja u tiganju sklonite sa vatre.
5. Servirajte zapržene špagete posute sitno iseckanim svežim listovima bosiljka i po želji sa još parmezana.
Pržene špagete sa škampima konzumirajte tople.
Prijatno!