Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Piletina»Piletina Čimičuri

Piletina Čimičuri

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Piletina Čimičuri
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
11/12/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
3
"Pile za poznavaoce! I tajna ukusne piletine je u sosu, tako da znate."

Potrebni sastojci

  • piletina - 650 - 700 g (donji ili gornji bataci)
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • so - 2 - 3 prstohvata ili po ukusu
  • beli luk - 4 čena
  • belo vino - 100 - 120 ml
  • Čimičuri sos
  • peršun - 1/2 vezice (1/2 šolje iseckanih listića)
  • origano - 2 supene kašike, sveže iseckan ili sušen
  • paprike - 1/2 komada, crvena ili 2 supene kašike suve, izdrobljene
  • vlašac - 10 listova, ili običan mladi luk, 2 supene kašike
  • beli luk - 2 - 4 čena, prema ukusu
  • limunov sok - 2 supene kašike ili jabukovo sirće
  • maslinovo ulje - 1/2 šolje
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Argentinski Čimičuri sos može da se koristi kao začin različitog mesa ili kao neverovatno uspešna marinada. U ovom receptu ćemo dati obe varijante.

Za pripremu Čimičurija, sitno iseckajte crvenu papriku ili izdrobite jednu suvu, koja prema želji može da bude ljuta.

Sitno iseckajte mladi luk i usitnite čenove belog luka.

U posudi pomešajte zelene začine, peršun i origano sa paprikom, belim lukom i lukom. Dodajte limunov sok, maslinovo ulje i so po ukusu i promešajte.

Probajte i regulišite ukuse u sosu, dodajući još sastojaka koje želite da se više osete.

Odložite polovinu pripremljenog Čimičurija, a sa ostalom polovinom obilno premažite pileće batake i ostavite ih da se marinizuju 2-3 sata, ili jedan dan i jednu noć.

Piletinu zajedno sa sosom prebacite u tepsiju premazanu sa 2-3 supene kašike maslinovog ulja i zalijte je belim vinom. Između mesa rasporedite 3 čena belog luka, uzdužno prepolovljenih i ako je potrebno blago posolite.

Pecite na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni 20 minuta i nakon toga pojačajte na 200 stepeni dok se ne dobije lepa zlatkasta boja. Proces pečenja traje u zavisnosi od toga da li ste izabrali gornje ili donje batake, gornji bataci se duže peku. Po ovom receptu možete spremiti celo pile.

Gotovu piletinu premažite ostatkom Čimičuri sosa i ako vam ostane višak, stavite ga u posudicu i iskoristite za nešto drugo. Savršena varijanta pečene piletine!

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: