Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Brza predjela»Škampi u sosu Čimičuri

Škampi u sosu Čimičuri

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88317k
Škampi u sosu Čimičuri
Fotografije: Yordanka Kovacheva
6 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
4
"Škampi, potopljeni u Čimičuri sos su prava čarolija za nepce"

Potrebni sastojci

  • škampi - 16 - 18 komada, srednji/veliki, neoljušteni
  • maslinovo ulje - 2 - 3 kašike
  • so - krupna, morska
  • limun - 1 komad
  • Čimičuri
  • maslinovo ulje - 150 ml
  • sirće - 50 ml, belo, vinsko
  • peršun - 20 g, listovi
  • ljute paprike - 2 - 3 komada, ili po ukusu, suve
  • aleva paprika - 1 kašika, slatka
  • origano - 1 kašika
  • majčina dušica - 1 kašičica
  • beli luk - 3 čena
  • so - 1 kašičica, ili po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Čimičuri je tečan, redak sos, veoma poznat u Južnoj Americi.

Koristi se za društvo pre svega crvenom mesu, ali je predivan i kao dresing za salate ili marinada za plodove mora, ribu, i pileće meso.

Upravo u poslednjoj varijanti ćemo ga i predstavite u ovom receptu. Evo kako da ga napravimo:

Peršun, beli luk i ljuta paprika se istucaju u avanu ili se samelji na ne previše sitno u secku. Mogu i da se iseckaju ručno u krajnjem slučaju.

Dodaju se origano, majčina dušica, aleva paprika i so i sipa se sirće i maslinovo ulje. Ako želite da razredte više, ako ne - ostavite ga gusto.

Možete da sameljete u sve sastojke u secku ili blenderu i tako će sos lako emulgirati. Isti efekat ima i sa ručnim tucanjem u avanu, kada su svi sastojci zajedno. Probajte i procenite kako vam se najviše dopada.

Gotov sos je dobro da odstoji bar jedan dan u frižideru, ali ako žurite nije fatalno i da ga odmah iskoristite.

Škampe zapecite u vrućem tiganju sa malo soli i maslinovog ulja. Kada od sivih postanu narandžasto crveni odmah ih izvadite, kuvaju s veoma brzo i svako prekoračenje vremena će ih učiniti suvim.

Kada su škampi na tiganju gotovi, ostavite ih da se blago ohlade, samo toliko da vas ne peče dok ih ljuštite.

Stavite u male elegantne tanjira po 4-5 oljuštenih škampa, ako su mali, može i više.

Prelijte aromatičnim sosom i servirajte sa kriškama limuna škampe u sosu Čimičuri.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: