Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Namaz»Džemiran patlidžan sa tamnim pivom

Džemiran patlidžan sa tamnim pivom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78516k960
Džemiran patlidžan sa tamnim pivom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
06/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
4
"Koliko smo bili dobri, čim nas danas časte džemiranim patlidžanom - sigurno mnogo"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 800 g
  • maslinovo ulje - 80 g
  • smeđi šećer - 60 g
  • pivo - 70 ml, tamno ili crno
  • jabukovo sirće - 20 ml, ili po ukusu
  • so - 2 - 3 prstohvata
  • beli luk - 2 čena
  • peršun - 2 - 3 kašike, iseckan
* merne jedinice

Način pripreme

Patlidžan se opere i iseče na kocke, ne ljušti se. Stavlja se u posoljenu vodu na 20-30 minuta, nakon toga se ocedi i ponovo opere.

Stavlja se na kuhinjski ubrus, da apsorbuje suvišnu vodu.

Maslinovo ulje se zagrevva do oko 110 stepeni i u njemu se disnta patlidžan 10 minuta. S vremena na vreme poklopac se sklanja i mepa se da se ne zalepi za dno.

Sipa se braon šećer i meša se 8 minuta nakon čega se sipa sirće i pivo. Soli se sa 2-3 prstohvata soli i ponovo se dinsta 8-10 minuta.

Parčići patlidžana bi trebalo da sud obro omekšali i neki od njih bezoblični, to je normalno. Čak po želji može tu i tamo da se pasira, ne potpuno, a da se na nekim mestima vide i celi parčići.

Džemiran patlidžan se ostavlja 10 minuta da se prohladi i tada se začinjava dodatno filetiranim ili istucanim belim lukom, sa još sirćeta ili soli.

Jednostavno predivan namaz ili garnirung za meso.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: