Način pripreme
Ovo je zanimljiv hleb sa vrlo specifičnom aromom i nije za svačiji ukus. Ali ako ste ljubitelj netradicionalnih recepata, onda se možete zaljubiti u ovaj.
1. Kvasac rastvorite u tamnom pivu sa dve kašičice smeđeg šećera i dve ili tri kašike brašna. Dobro izmešajte, pokrijte krpom i ostavite 10 minuta.
2. Čen belog luka zgnječite i dodajte mu dve kašike maslinovog ulja. Pomešajte sa senfom.
3. Prosejte brašno u posudu, dodajte so i u sredini napravite udubljenje. U to sipajte pivo sa kvascem i beli luk sa senfom.
4. Umesite glatko testo, dodajući još malo brašna dok ne prestane da se lepi i dok ne postane elastično.
Ostavite da naraste 40-50 minuta.
5. Podmažite i pospite brašnom pravougaonu posudu za kolač zapremine 1 litar. Oblikujte hleb i stavite ga u kalup, pokrivajući sve uglove tako da može da raste u visinu. Ostavite hleb da ponovo naraste dok se njegova zapremina ne udvostruči / utrostruči.
6. Pospite hleb brašnom i pecite ga u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 25-30 minuta. Kada je hleb gotov, možete da prepoznate tapkajući po kori i ako čujete zvuk kao da udarate u šuplji predmet, to je to.
7. Izvadite iz posude, stavite na rešetku da se potpuno ohladi, a zatim isecite na kriške.
Ovaj hleb je uglavnom namenjen pravljenju ukusnih sendviča.
Prijatno!
Hleb sa tamnim pivom i senfom je spreman.