Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Fokača»Integralna fokača sa aromatičnim maslinovim uljem

Integralna fokača sa aromatičnim maslinovim uljem

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78116k947
Integralna fokača sa aromatičnim maslinovim uljem
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
10 / 11
07/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
4
"Integralna fokača sa aromatičnim maslinovim uljem - ukusna, aromatična, zdrava"

Potrebni sastojci

  • integralno brašno - 300 g (pšenično)
  • belo brašno - za dodatno mešenje i posipanje radne površine
  • kvasac - 15 g, živ
  • voda - 210 ml
  • maslinovo ulje - 4 kašike + za posipanje
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 2 prstohvata
  • so - krupna u ljuspama za posipanje
  • čeri paradajz - 5 - 6 komada
  • bosiljak - 1 struk
* merne jedinice

Način pripreme

1. U malu posudu stavite ne veoma slabu vatru šolju maslinovog ulja (može i više) i grančicu bosiljka. Za recept će nam trebati oko 4 kašike + ono čime ćemo posuti gotovu fokaču. Ali ostatak maslinovog ulja možete da sačuvate koristite za druge svrhe.

2. Držite na vatri 15 minuta, ali nemojte dozvoliti da provri, posle ostavite da se ohladi, ali ne potpuno, i izvadite struk bosiljka.

3. Sipajte brašno u posudu. Ako je finije možete i da ga prosejete, ali ljuspice koje su se odvojile u situ na bacajte, već ih sipajte nazad u brašno.

4. Napravite udubljenje, u koje sipate vodu, blago zagrejanu, šećer i namrvljeni kvasac. Promešajte blago i ostavite da naraste, uvijajuću posudu čistom krpom.

5. Dodajte 2-3 kašike aromatičnog maslinovog ulja, promešajte drvenom kašikom dok se svu sastojci ne sjedine i tada sipajte so.

6. Prebacite na belim brašnom nabrašnjenu radnu površinu i mesite od 5 do 8 minuta ili dok testo ne postane glatko i nelepljivo. Potrudite se da ne dodajete mnogo brašna pri mešenju, da testo ne postane tvrdo.

7. Rukama namazanim aromatičnim maslinovim uljem razvijte u posudu za pečenje, pokrivenu papirom za pečenje, pritiskajući i razvlačeći prstima dok se ne dobije obla tanka fokača. Na nekoliko mesta napravite udubljenja vrhovima prstiju i u neka od njih stavite isečen ili ceo čeri paradajz. Namažite još jednom maslinovim uljem i ostavite da raste na toplom oko 1 sat.

8. Ispecite fokaču u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni oko 20 minuta ili dok ne vidite da blago počinje da rumeni. Nemojte prepeći previše mnogo, da ne postane tvdra.

9. Kada izvadite iz rerne porpskajte obilno sa još aromatičnog maslinovog ulja i uvijte krpom integralnu fokaču, dok se ne ohladi.

10. Servirajte tanki italijanski hleb ukrašen listićima svežeg bosiljka.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: