Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Marinirana riba»Evropski inćun u marinadi od jabuke

Evropski inćun u marinadi od jabuke

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Evropski inćun u marinadi od jabuke
Fotografije: Yordanka Kovacheva
4 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
10
"Evropski inćun u marinadi od jabuke - prava kulinarska avantura"

Potrebni sastojci

  • evropski inćun - 1 kg, svež
  • brusnice - 50 g (ili suvo grožđe)
  • šareni biber - 3 prstohvata, miks, crni, ružičasti i zeleni
  • limun - 1 komada, kora
  • šalot - 2 - 3 luka
  • jabukovo sirće - 500 ml
  • jabukovo vino - 50 ml, suvo
  • voda - 500 ml, hladna
  • maslinovo ulje - 250 ml
  • so - 3 kašike izvršite (ili po ukusu)
  • tabasko - za posipanje, po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Očistite ribu tako što otkinete glavu i provučete prst po dužini kroz stomak. Izvadite unutrašnjost i kost i ostavite rep koji vezuje dva fileta. Operite svaku ribu temeljno pod tekućom vodom.

2. Očišćene filete evropkog inćuna poređajte u odgovarajuću posudu i prelijte smesom od hladne vode, jabukovog sirćeta i vina i soli rastvorenoj u njima. Količinu soli možete da regulišete prema svom ukusu, odnosno ako ne želite da riba bude slana, stavite manje. Odozgo porešajte šalot, isečen na tanke ivice i pospite miksom tri vrste bibera. Za intenzivniji ukus možete da poređate luk i da pospete biber i između svkog sloja riba.

3. Zatvorite posudu hermetički ili uvijte u streč foliju i ostavite u frižideru od 2 do 6 sati. Što duže evrospki inćun stoji u marinadi, to će se više sastojaka u njega upiti i treba da pazite da ne stoji previše i postane previše kiseo ili slan. Preporučujem da ga probate nakon drugog sata.

4. Gotov evropski inćun će pobeleti i izgubiti prozračnost zbog dejstva soli i sirćeta. Izvadite filete, ocedite ih u odvojenu posudu i nakon što ih poređate prelijte ih maslinovim uljem tako da ih prekriva. Odozgo narendajte samo žuti deo kore limun i pospite brusnicama ili suvim grožđem. Ostavite tako da odstoje u fižideru 24 sata.

5. Pre serviranja riba u porcije pospite ih kapima jako pikantnog tabasko sosa.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti