Način pripreme
Operite šljive i očistite ih od koštica. Naseckajte ih na male komade.
Oljuštite i nasecite jabuku.
Promešajte voće, stavite ga u dovoljno veliku šerpu i pospite ga šećerom. Dobro promešajte i sačekajte oko sat-dva, dok voće ne pusti sokove.
Stavite šerpu na slabu vatru i kuvajte marmeladu oko 2 sata, uz povremeno mešanje.
Sklonite sa vatre i ostavite marmeladu da se ohladi.
Ohlađenu marmeladu ispasirajte. Ponovo sve vratite na umerenu vatru i dokuvajte oko 15 minuta, ali ovoga puta mešajte neprestano, kako se marmelada ne bi uhvatila za dno posude.
Pet minuta pre nego što marmeladu sklonite sa vatre, dodajte sok od jednog limuna.
Sklonite gotovu marmeladu od dženarika i aromatizirajte vanilom.
Sipajte marmeladu od šljiva u suve, zagrejane tegle i odmah ih zatvorite.
Okrenite tegle poklopcima na dole dok se potpuno ne ohlade.