Način pripreme
1. Izvadite ribu na sobnu temperaturu dok spremate sos. Natrljajte solju i maslinovim uljem i stavite u blago podmazanu posudu za pečenje.
2. Za sos od šafrana isecite luk i beli luk i izdinstajte u maslinovom ulju 7 minuta ili dok ne omekšaju.
Sipajte brašno i mešajte na slaboj do umerenoj vatri 2 minuta.
3. Sipajte alkohol i vodu u tankom mlazu uz neprestano mešanje da se ne stvore grudvice. Začinite solju. šafranom i sa veoma malo cimeta i kuvajte još 7 minuta.
4. Za to vreme zagrejte rernu do 200 stepeni i pecite losos 10 minuta. Kada je sos gotov, prelijte ga preko njega, pospite majčinom dušicom i dopecite još 10 minuta.
Vreme zavisi i od debljine parčeta ribe, kao i od stepena pečenja koji preferirate.
U mom slučaju filet je 2, 5 do 3 cm u najdebljem delu, ja više volim da ostane mekan, a ne previše prepečen i suv. Ako je vaš losos tanji smanjite vreme.
5. Servirajte pečenu ribu dok je topla. Losos sa sosom od šafrana je jedinstven, probajte.
Prijatno!