Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena riba»Losos u sosu od šafrana

Losos u sosu od šafrana

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Losos u sosu od šafrana
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
2
"Odajemo vam jednu od tajni za spremanje neodoljivo ukusnog lososa - sos od šafrana"

Potrebni sastojci

  • losos - 480 - 500 g, fileti sa kožom, bez kostiju
  • maslinovo ulje - 2 - 3 kašike
  • so - 2 prstohvata
  • majčina dušica - 2 prstohvata
  • Sos od šafrana
  • luk - 100 g (može i praziluk)
  • beli luk - 3 čena
  • maslinovo ulje - 40 g + 2 kašike
  • brendi - 100 ml (ili belo vino)
  • voda - 200 ml
  • brašno - 10 g
  • kajenska papričica - 1/2 suve, ljuta papričica
  • šafran - 1 prstohvat, vlasi ili u prahu
  • cimet - 1 mali prstohvat
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Izvadite ribu na sobnu temperaturu dok spremate sos. Natrljajte solju i maslinovim uljem i stavite u blago podmazanu posudu za pečenje.

2. Za sos od šafrana isecite luk i beli luk i izdinstajte u maslinovom ulju 7 minuta ili dok ne omekšaju.

Sipajte brašno i mešajte na slaboj do umerenoj vatri 2 minuta.

3. Sipajte alkohol i vodu u tankom mlazu uz neprestano mešanje da se ne stvore grudvice. Začinite solju. šafranom i sa veoma malo cimeta i kuvajte još 7 minuta.

4. Za to vreme zagrejte rernu do 200 stepeni i pecite losos 10 minuta. Kada je sos gotov, prelijte ga preko njega, pospite majčinom dušicom i dopecite još 10 minuta.

Vreme zavisi i od debljine parčeta ribe, kao i od stepena pečenja koji preferirate.

U mom slučaju filet je 2, 5 do 3 cm u najdebljem delu, ja više volim da ostane mekan, a ne previše prepečen i suv. Ako je vaš losos tanji smanjite vreme.

5. Servirajte pečenu ribu dok je topla. Losos sa sosom od šafrana je jedinstven, probajte.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: