Pita sa mašću

Pita sa mašću

Pita sa mašću
Fotografije: Jordanka Kovacheva
1 / 7
13/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema15 min.
Skuvaj40 min.
Ukupno55 min.
Porcije12
"Klasična pita, ali ovog puta sa mašću - probajte obavezno"

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Ovo je jedna klasična pita, ali umesto često korišćenog maslaca ili ulja, ja sam dodala lepu i prečišćenu svinjsku mast.

Ukus je odličan i topi se u ustima, svilena je i meka inutra, a spolja je neodoljivo hrskava.

Mast rastopimo sa uljem.Sodu pomešamo sa kiselim mlekom, a pet jaja umutimo i u njih izmrvimo sir. Pošto u današnje vreme postoji mnogo sireva, treba da imamo u vidu da su neki slaniji od drugih, kao i da se neki rastapaju prilikom pečenja, a drugi ostaju tvrđi. U zavisnosti od vrste koju koristite, vi procenite količinu koju ćete staviti.

U nadev dodajte aktivirano kiselo mleko i promešajte.

Pleh, u kojem ćemo peći pitu namažemo rastopljenom mašću. Veličina je slična kao kore, najbolje malo manji, da biste mogli da zgužvate kore malo.

Stavimo koru, namažemo mašću (ne mnogo obilno), pospemo nadevom i stavimo sledeću koru. Na isti način radimo dok ne potrošimo sastojke. Pošto ja volim bogatu pitu sa nadevom, koji treba da se oseća, stavljam više i na kraju mi ostaje nekoliko kora, ali vi radite po ukusu.

Poslednje dve kore namažemo samo masnoćom, da bi korica bika hrskava.

Za kraj po želji pitu isecite i prelijte jednim jajetom, umućenim sa svežim mlekom. Upija tečnost, a korica ostaje hrskava, a unutra pita postaje sočna.

Pečemo na 180 stepeni dok ne dobije zlatnu boju.

Nakon što bude gotova pita sa mašću, ostavite je da se malo ohladi. Nemojte pokrivati. Servirajte dok je još topla sa čašom lepog ajrana.

Prijatno!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: