Način pripreme
Svo povrće za ovaj terin od povrća iziskuje prethodno kratku termičku obradu. Ona se može izvršiti na pari ili blanširanjem.
Očistimo i isečemo - šargarepu i tikvice na štapiće, ne tanje od 0, 5 mm i dužine do 10 cm, krompir na tanke krugove, a brokoli na ružice. Od kelja odvojimo tvrde žile i drške. Gramaža, navedena u receptu svog ovog povrća je u očišćenom stanju.
Listove kelja ili spanaća se pripremaju najbrže, zato njih prvo pipremite, stavite ih da se blanširaju kratko ili u aparatu za kuvanje na pari - oko 10 minuta za kelj, a 8 minuta za blanširanje spanaća.
Šargarepu i krompir blanširajte 15-16 minuta, a brokoli 10 minuta, merite kad voda provri.
Lepo ocedite povrće, čak iako ste radili na pari, osušite ih malo.
Namažie pravougaoni kalup za terin kašičicom maslaca i poređajte red kelja, red krompira, red šargarepe i tikvice. Završite brokolijem i preostalim keljom ili spanaćem. Između slojeva sipajte po malo maslaca i soli.
Umutite jaja u blenderu sa sirevima, mlevenim bademima i biberom. Posolite sako ako ovčiji sir nije mnogo slan. Prelijte povrće, lagano protresite ili udarite posudom o radnu površinu da tečnost uđe svuda.
Gotov terin sa povrćem i sirevima ostavite u kalupu dok se ne ohladi, posle stavite na 2 sata u frižider i pre nego što isečete ukrasite trakicama pečene paprike.
Prijatno!