Domaći teleći bujon od kostiju

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
9k
95
593
14/03/2020
"Savršen bujon od kostiju je onaj koji ste spremili kod kuće po ovom receptu "
Priprema15 min.
Ukupno15 min.
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano80
  • Pregledi tokom meseca14
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • teleća rebra - 1 kg
  • luk - 1 glavica
  • šaragrepa - 1 komad
  • peršun - 1 vezica (drške)
  • beli luk - 6 čenova
  • lovorov list - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Već pričamo o koristima kvalitetnog bujona. Probajte da napravite takav i sigurno nikada više nećete koristiti bujon u kocki. Dobro je što možete da ga zamrznete i da ga imate uvek pri ruci u zamrzivaču kada vam zatreba za supu, sos ili drugo jelo.

Količina sastojaka je orijentaciona, jer sam korisitila uređaj za sporo kuvanje. U njemu se tečnost sačuva cela, jer nema isparavanja. Eto zašto treba da dodate oko dva puta više vode ako kuvate bujon na laganoj vatri u standardnoj šerpi.

Za ukusniji i zasićeniji bujon dobro je da na kratko zapečemo meso i povrće. Stavljamo ih u posudu za pečenje, pri čemu su beli luk i luk prethodno oljušteni i sve je isečeno na krupno.

Zapečemo oko 30-40 minuta. Prebacujemo sve u uređaj za lagano kuvanje (zapremine 3, 5 litra). Prelivamo do gore vodom (oko 3 litra). Kuvamo na nižoj temperaturi oko 12 sati ili na jakoj 6 sati.

Procedimo bujon i možemo da ga koristimo do nekoliko dana čuvajući u frižideru. U zamrzivaču možemo da čuvamo do 6 meseci.

Važno kod bujona od kostiju jeste da uvek prelivamo kosti hladnom vodom i solimo nakon što je bujon gotov.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar