Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Bujon»Domaći teleći bujon od kostiju

Domaći teleći bujon od kostiju

Anelia TerzievaAnelia Terzieva
Kuvar
25168714
Domaći teleći bujon od kostiju
Fotografije: Anelia Terzieva
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Ukupno
15 min.
"Savršen bujon od kostiju je onaj koji ste spremili kod kuće po ovom receptu"

Potrebni sastojci

  • teleća rebra - 1 kg
  • luk - 1 glavica
  • šaragrepa - 1 komad
  • peršun - 1 vezica (drške)
  • beli luk - 6 čenova
  • lovorov list - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Već pričamo o koristima kvalitetnog bujona. Probajte da napravite takav i sigurno nikada više nećete koristiti bujon u kocki. Dobro je što možete da ga zamrznete i da ga imate uvek pri ruci u zamrzivaču kada vam zatreba za supu, sos ili drugo jelo.

Količina sastojaka je orijentaciona, jer sam korisitila uređaj za sporo kuvanje. U njemu se tečnost sačuva cela, jer nema isparavanja. Eto zašto treba da dodate oko dva puta više vode ako kuvate bujon na laganoj vatri u standardnoj šerpi.

Za ukusniji i zasićeniji bujon dobro je da na kratko zapečemo meso i povrće. Stavljamo ih u posudu za pečenje, pri čemu su beli luk i luk prethodno oljušteni i sve je isečeno na krupno.

Zapečemo oko 30-40 minuta. Prebacujemo sve u uređaj za lagano kuvanje (zapremine 3, 5 litra). Prelivamo do gore vodom (oko 3 litra). Kuvamo na nižoj temperaturi oko 12 sati ili na jakoj 6 sati.

Procedimo bujon i možemo da ga koristimo do nekoliko dana čuvajući u frižideru. U zamrzivaču možemo da čuvamo do 6 meseci.

Važno kod bujona od kostiju jeste da uvek prelivamo kosti hladnom vodom i solimo nakon što je bujon gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: