Način pripreme
Već pričamo o koristima kvalitetnog bujona. Probajte da napravite takav i sigurno nikada više nećete koristiti bujon u kocki. Dobro je što možete da ga zamrznete i da ga imate uvek pri ruci u zamrzivaču kada vam zatreba za supu, sos ili drugo jelo.
Količina sastojaka je orijentaciona, jer sam korisitila uređaj za sporo kuvanje. U njemu se tečnost sačuva cela, jer nema isparavanja. Eto zašto treba da dodate oko dva puta više vode ako kuvate bujon na laganoj vatri u standardnoj šerpi.
Za ukusniji i zasićeniji bujon dobro je da na kratko zapečemo meso i povrće. Stavljamo ih u posudu za pečenje, pri čemu su beli luk i luk prethodno oljušteni i sve je isečeno na krupno.
Zapečemo oko 30-40 minuta. Prebacujemo sve u uređaj za lagano kuvanje (zapremine 3, 5 litra). Prelivamo do gore vodom (oko 3 litra). Kuvamo na nižoj temperaturi oko 12 sati ili na jakoj 6 sati.
Procedimo bujon i možemo da ga koristimo do nekoliko dana čuvajući u frižideru. U zamrzivaču možemo da čuvamo do 6 meseci.
Važno kod bujona od kostiju jeste da uvek prelivamo kosti hladnom vodom i solimo nakon što je bujon gotov.