Način pripreme
1. Uključite rernu da se zagreje do 220 stepeni.
2. Istopite crnu čokoladu (170 g) sa maslacem na vodenoj pari i ostavite da se blago ohladi.
3. Za to vreme umutite jaja sa šećerom i sipajte brašno. Uz neprestano mešanje dodajte i čokoladnu smesu.
4. Narendajte ili sameljite sto grama mlečne čokolade i napravite od nje 8 jednakih loptica Možete da koristite opet crnu, ali ne sa mnogo visokim procentom kakaa.
5. U namazane posude za klasičan sufle ili flan sipajte čokoladnu smesu, stavite u svaku u centar po jednu lopticu mlečne čokolade i pokrijte preostalom smesom. Čape ne treba da budu pune do vrha.
6. Pecite 7-8 minuta, a za to vreme spremite ravne tanjire za serviranje ukrašavajući ih voćem i voćnim topingom. Pažljivo okrenite vruć čokoladni desert u tanjir i servirajte odmah garniran sa kuglom sladoleda sa orašastim plodovima ili krokanom.
Beleške: Napravite tačno onoliko porcija čokoladne vulkan simfonije koliko ćete servirati odmah, jer ako se ohladi, tečni centar će se stvrdnuti i magija deserta će se izgubiti.
Smesa može da se čuva do tri dana u frižideru ili više u zamrzivaču. Kada se stavlja da se peče hladna, vreme u rerni se povećava do oko deset minuta.
Ako ne poznajete dobro svoju rernu i niste sigurni da li pokazuje tačnu temperaturu, dobro je da koristite kuhinjski termormetar, da biste bili precizni. Imajte u vidu, da ako se pretera sa pečenjem i minut vulkan od čokolade može da se stvrdne. Ili obrnuto - ako nije dovoljno pečeno da ostane tečniji i da se raspadne pri okretanju.
Uvek možete da probate vašu rernu i tako što spremite jednu čašu i otkrijete tačno vreme i temperaturu.