Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Sufle»Čokoladna vulkan simfonija

Čokoladna vulkan simfonija

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Čokoladna vulkan simfonija
Fotografije: Yordanka Kovacheva
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
8
"Čokoladni vulkan koji je kao simfonija za dušu"

Potrebni sastojci

  • čokolada - 170 g, crna, za rastapanje, 50 % kakao
  • maslac - 170 g
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 60 g
  • brašno - 50 g
  • čokolada - 100 g, mlečna, za tečan centar
  • toping - i voće za ukras
  • sladoled - 8 kugli, vanila ili menta
  • orašasti plodovi - mleveno, za serviranje ili krokan
* merne jedinice

Način pripreme

1. Uključite rernu da se zagreje do 220 stepeni.

2. Istopite crnu čokoladu (170 g) sa maslacem na vodenoj pari i ostavite da se blago ohladi.

3. Za to vreme umutite jaja sa šećerom i sipajte brašno. Uz neprestano mešanje dodajte i čokoladnu smesu.

4. Narendajte ili sameljite sto grama mlečne čokolade i napravite od nje 8 jednakih loptica Možete da koristite opet crnu, ali ne sa mnogo visokim procentom kakaa.

5. U namazane posude za klasičan sufle ili flan sipajte čokoladnu smesu, stavite u svaku u centar po jednu lopticu mlečne čokolade i pokrijte preostalom smesom. Čape ne treba da budu pune do vrha.

6. Pecite 7-8 minuta, a za to vreme spremite ravne tanjire za serviranje ukrašavajući ih voćem i voćnim topingom. Pažljivo okrenite vruć čokoladni desert u tanjir i servirajte odmah garniran sa kuglom sladoleda sa orašastim plodovima ili krokanom.

Beleške: Napravite tačno onoliko porcija čokoladne vulkan simfonije koliko ćete servirati odmah, jer ako se ohladi, tečni centar će se stvrdnuti i magija deserta će se izgubiti.

Smesa može da se čuva do tri dana u frižideru ili više u zamrzivaču. Kada se stavlja da se peče hladna, vreme u rerni se povećava do oko deset minuta.

Ako ne poznajete dobro svoju rernu i niste sigurni da li pokazuje tačnu temperaturu, dobro je da koristite kuhinjski termormetar, da biste bili precizni. Imajte u vidu, da ako se pretera sa pečenjem i minut vulkan od čokolade može da se stvrdne. Ili obrnuto - ako nije dovoljno pečeno da ostane tečniji i da se raspadne pri okretanju.

Uvek možete da probate vašu rernu i tako što spremite jednu čašu i otkrijete tačno vreme i temperaturu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: