Poširane kruške u aromatičnom sosu
bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi Deserti»Poširane Kruške»Poširane kruške u aromatičnom sosu

Poširane kruške u aromatičnom sosu

Poširane kruške u aromatičnom sosu
Fotografije: Jordanka Kovacheva
1 / 8
18/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema5 min.
Kuvanje32 min.
Ukupno37 min.
Porcije4
"Poširane kruške u aromatičnom sosu - nemaju primedbe"

Potrebni sastojci

  • kruške - 4 komada
  • pekan - 4 supene kašike, mrvljeni
  • šećer - 200 g
  • voda - oko 400 ml
  • karanfilić - 2 - 3 ružice
  • kardamon - 2 - 3 štpaića
  • kora od limuna - 1 ivica
  • sok od limuna - 1 supena kašika
  • so - prstohvat
  • cimet - prstohva u prahu ili 1 štapić
  • kravlji maslac - 20 g
* merne jedinice

Način pripreme

U visoku i usku posudu sipajte šećer i vodu. Stavite na jaku vatru i dodajte karanfilić, cimet, kardamon (malo izgnječen) i koru od limuna.

Kad tečnost provri, u nju stavite kruške ako je moguće ispravljene - cele, ali oljuštene.

Vatru odmah smanjite na skoro minimum i voće poširajte oko 10-15 minuta. Kod tvrđih i većih krušaka ovaj proces može oduzeti 30 minuta, zato procenite dobro u zavisnosti veličine, sorte i koliko j evoće zrelo.

Pre svega nemojte da dozvolite da kruške omekšaju mnogo.

Izvadite ih rešetkastom kšaikom, a sirup ostavite da se redukuje i zgusne, povećajte vatru na srednju temepraturu.

Zgusnuti sirup treba da bude tečan kao med, nakon toga skinite sa vatre.

Stavite u njega maslac i sok od limuna, skintie koru od limuna, karanfilić i cimet i vratite na vatru.

Kad se maslac rastopi i počnu da izlaze mehurići, sos je gotov.

Stavite svaku poširanu krušku u posebnu posudu, prelijte je aromatičnim sosom i pospite orašastim plodovima.

Servirajte odmah, dok je voćni desert topao, a po želji možete ukrasiti sladoledom od vanile ili pavlake.

Kontrast toplo-hladno je odličan, dovoljno je da se brzo servira dok se sladoled ne rastopi.

Neka vam je slatko sa ovim savršenim poširanim kruškama u aromatičnom sosu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: