Način pripreme
Često kod kuće spremamo naćos zapečen u rerni sa različitim nadevima. Ova varijanta je za mnogo brzu i ukusnu večeru ili hrskavo meze uz pivo.
Natopite crni pasulj u vodi nekoliko sati ili jednu noć da bude lakše da se skuva. Bacite vodu, u kojoj je stajao, sipajte novu i kuvajte ga dok ne omekša.
Procedite pasulj, ostavljajući malo vode (ona je crne boje) i promešajte sa dve-tri kašike paradajz pirea, soli i celera u prahu (može i malo belog luka u prahu ili narendan svež). Zagrejte na jakoj vatri i kuvajte kratko, dok se ne stope arome i sos od pasulja se ne zgusne.
Odvojeno iseckajte luk i dva čena belog luka i zapržite ih dok ne postanu zlatasti u ulju. Dodajte mleveno meso, začine, so i preostali paradajz pire i mešajte, dok se mleveno meso ne pretvori u mrvice i ostane na masnoći.
Sipajte u posudu za pečenje pola kukuruznog tortilja čipsa, rasporedite preko njega pasulj i mleveno meso. Pokrijte preostalim čipsom i drugim delom nadeva.
Pospite narendanim mekim sirom ili kačkavaljem - onolikom količinom koliko vam se sviđa.
Ubacite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i zapecite dok se kačkavalj ne istopi i ne dobije zlatastu preplanulost.
Servirajte ukusni naćos topao i uživajte u njemu uz čašu piva ili crvenog vina u društvu dobrih prijatelja.
Ako ih spremate za decu izbegavajte ljuto, ali znajte da je u tome deo magije ovog jela.
Prijatno!
Naćos možete da koristite sa neutralnim ukusom (bez aroma) ili začinje sirem, ljutim i dr.