Način pripreme
Prvo očistite svo povrće. Sitno iseckajte luk i stavite da se dinsta na tihoj vatri sa kokosovim maslacem u dubokom i velikom tiganju ili šerpi sa poklopcem.
Za to vreme sitno iseckajte šargarepu i dodajte u luk.
Sitno isecite beli luk, dodajte u njega luk i šargarepu. Nakon nekoliko minuta promešajte i sipajte gotov paradajz sos. Ostavite sos da se krčka ispod poklopca bar još 10 minuta.
Za to vreme sitno iseckajte spanać i napravite bešamel sos.
Rastopite u maloj šerpi kokosov maslac, skinite sa vatre i brzim mešanje dodajte brašno, da se ne stvore grudvice.
Vratite ponovo na vatru i sipajte polako mleko, ponovo energično mešajte dok se ne zgusne. Ja sam lično zamenila kravlje sveže mleko sojinim, tako da je recept odgovarajući i za vegetarijance - sve životinjske sastojke možete zameniti biljnim.
Na kraju začinite bešamelom za vašu vegetarijansku lazanju sa solju i muskatnim oraščićem. Ostavite sa strane.
Vratite se na sos od paradajza za lazanju. Dodajte u njega krupnije iseckan spanać i začine, promešajte i isključite ringlu. Nemojte se plašiti, ako vam se čini da je previše retko - sos se natapa u kore prilikom pečenja da bi omekšale i nabubrile.
Počnite da ređate lazanju od spanaća u odgovarajući pravougaoni pleh.
Prvo sipajte blizu pola bešamela i ravnomerno rasporedite po dnu pleha.
Poređajte kore za lazanju ali ne mnogo gusto, zato što se razdvoje prilikom pečenja. Pokrijte kore delom sosa od paradajza sa spanaćem i tako ređajte kore sa sosom dok ga imate.
U klasičan recept za lazanju na svaki red sosa sipajte rendani parmezan (postoji alternativa za vegetarijance, bez životinjske masti).
Međutim, ja volim da završim sa njim i sipam ga samo na vrh da bi lazanja imala apetitnu zlatnu koricu.
Na poslednji red kora sipamo prvo preostalu polovinu sosa bešamela i ravnomerno rasporedimo.
Odozgo dodajemo rendnau mocarelu i na kraju parmezan (takođe izrendan).
Pečemo ukusnu lazanju lazanju na 200 stepeni oko 30 minuta u vatrostalnoj činiji sa poklopcem. Ako koristite običan pleh, zatvorite folijom
Na kraju zapecite otvorenu lazanju sa spanaćem 5-10 minuta, koliko da dobijete lepu zlatnu koricu, i izvadite je iz rerne.
Ostavite najmanje 10-15 minuta pre serviranja, tako će biti mnogo lakše da sečete.
Ja svaki tanjir ukrašavam rukolom, čeri paradajzom i listovima bosiljka.
Lazanja sa spanaćem i paradajz sosom ide odlično uz čašu crvenog vina :)
Prijatno!