Način pripreme
Aktiviramo kvasac, izmrvimo sa 1 supenom kašikom šećera i 2 supene kašike brašna u mlakoj vodi. Promešamo dobro i ostavljamo na toplom da se aktivira 10-15 minuta.
Sipamo u sredinu brašna. Dodajemo ulje, toplo sveže mleko, preostali šećer, jaja bez jednog žumanca, so i promešamo da dobijemo retku kašu.
Dodajemo malo bršana i mešamo viljuško, posle zamesimo meko testo. Udaramo 10 puta o radnu površinu i stavljamo u kesu, namazanu uljem na jedan sat na toplom da nadođe.
Gotovo testo podelimo na 7 lopti, a od osme razvučemo malu okruglu koru i isečemo na 7 trouglova.
U pleh, namazan uljem poređamo lopte kao kruna u krug. Na svaku stavljamo po jedan trougao od testa i poređamo u pleh.
Stavljamo pripremljenu pogaču na papir za pečenje - lakše je.
Ostavljamo pogaču krunu na toplom 20-30 minuta da nadođe.
Nožem pritiskamo svaki list u sredini, posle namažemo umućenim žumancem sa svežim mlekom i medom. Listove u sredini posipamo semenom maka, a pogačice susamom.
Pečemo ukusnu slatku pogaču u ugrejanoj rerni na 170 stepeni 35 minuta ili dok ne bude gotovo, proveravamo drvenim štapićem - da nema testa po njemu.
Pred kraj pokrivamo folijom da ne zagori. Vadimo i pokrivamo krpom da bude mak.
Sltka kruna od testa je veoma ukusna.