Slatka kruna od testa

VILI-Violeta MatevaVILI-Violeta Mateva
Autor
2k5039k435
Slatka kruna od testa
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 3
21/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
7
"Evo je kruna, njenog veličanstva trpeze, ne sedamo bez nje"

Potrebni sastojci

  • voda - 100 ml
  • sveže mleko - 200 ml
  • šećer - 6 supenih kašika
  • so - 1 kašičica, ravna
  • ulje - 5 supenih kašika
  • kvasac - 25 g
  • brašno - 800 g
  • jaja - 2 komada, bez 1 žumanca
  • za premazivanje
  • žumanca - 1 komad
  • sveže mleko - 1 - 2 supene kašike
  • med - 1 kašičica
  • susam
  • seme maka
* merne jedinice

Način pripreme

Aktiviramo kvasac, izmrvimo sa 1 supenom kašikom šećera i 2 supene kašike brašna u mlakoj vodi. Promešamo dobro i ostavljamo na toplom da se aktivira 10-15 minuta.

Sipamo u sredinu brašna. Dodajemo ulje, toplo sveže mleko, preostali šećer, jaja bez jednog žumanca, so i promešamo da dobijemo retku kašu.

Dodajemo malo bršana i mešamo viljuško, posle zamesimo meko testo. Udaramo 10 puta o radnu površinu i stavljamo u kesu, namazanu uljem na jedan sat na toplom da nadođe.

Gotovo testo podelimo na 7 lopti, a od osme razvučemo malu okruglu koru i isečemo na 7 trouglova.

U pleh, namazan uljem poređamo lopte kao kruna u krug. Na svaku stavljamo po jedan trougao od testa i poređamo u pleh.

Stavljamo pripremljenu pogaču na papir za pečenje - lakše je.

Ostavljamo pogaču krunu na toplom 20-30 minuta da nadođe.

Nožem pritiskamo svaki list u sredini, posle namažemo umućenim žumancem sa svežim mlekom i medom. Listove u sredini posipamo semenom maka, a pogačice susamom.

Pečemo ukusnu slatku pogaču u ugrejanoj rerni na 170 stepeni 35 minuta ili dok ne bude gotovo, proveravamo drvenim štapićem - da nema testa po njemu.

Pred kraj pokrivamo folijom da ne zagori. Vadimo i pokrivamo krpom da bude mak.

Sltka kruna od testa je veoma ukusna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: