Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Praznična pogača Kruna

Praznična pogača Kruna

Yordanka VasilevaYordanka Vasileva
Šegrt
8826167
Praznična pogača Kruna
Fotografije: Yordanka Vasileva
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
115 min.
Porcije
16
"Gotovu prazničnu pogaču premažite maslacem i pokrijte krpom 30 minuta pre nego što je poslužite gostima na trpezi"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • jaja - 4 komada
  • sveže mleko - 250 ml
  • kiselo mleko - 250 g
  • sveži kvasac - 42 g (1 pakovanje)
  • ulje - 50 ml
  • šećer - 2 kašičice
  • so - 2 kašičice
  • kravlji maslac - 50 g mekani
  • krem sir - 125 g
* merne jedinice

Način pripreme

Svi proizvodi treba da budu na sobnoj temperaturi. Kiselo mleko i sveže mleko je dobro zagrejati u mikrotalasnoj pećnici 15 do 20 sekundi.

U dubljoj posudi izmrvite kvasac. Dodajte šećer i 2 kašike od ukupne količine brašna. Sipati polovinu malo zagrejanog svežeg mleka. Promešati i pokriti prozirnom folijom ili odgovarajućim poklopcem i ostaviti na toplom mestu 15 minuta dok se kvasac aktivira.

U posudu u kojoj ćemo mesiti, prosejemo brašno sa solju i napravimo udubljenje u sredini.

Dodamo 4 jaja, odvajajući žumance od jednog, kojim ćemo namazati pogaču pre nego što je stavimo u rernu.

Dodajte kiselo mleko i preostalo sveže mleko, kvasac i ulje.

Umesiti meko testo koje može da se lepi za ruke, ali nemojte dodavati brašno. Podmažite ruke uljem i nastavite da mesite oko 10 minuta.

Stavite testo za pogaču u nauljenu duboku posudu. Pokrivamo ga folijom za hranu i toplom debljom krpom.

Ostavljamo na toplom 60 minuta ili dok ne udvostruči zapreminu.

Od količine testa možemo napraviti dve pogače prečnika 24 cm ili jednu pogaču prečnika 28 cm.

Za dve male pogače:

Testo podelimo na dva dela. Umotajte jednu polovinu u prozirnu foliju da se ne osuši.

Drugu polovinu podeliti na 8 delova koje oblikujemo u loptice, pa svaku lopticu razvijemo u male okrugle kore.

Jednu koru namažite maslacem i na nju stavite drugu koru, pritiskajući prstima da se zalepe.

Isto uradimo sa ostatkom loptica.

Uzimamo jedan par kora i oklagijom razvijemo u pravougaonu koru debljine oko 0, 5 cm.

Polovinu lista premažite krem sirom i urolajte do namaza. U preostalom delu napravimo rezove sa razmakom od oko 2 cm (pogledajte u galeriji) i umotajte rolnu do kraja. Isto radimo i sa ostalim parovima.

Podmažite tepsiju uljem i uvijte rolnu u puža, stavljajući je u sredinu. Svaku sledeću rolnu namotavamo od kraja poslednje rolne. Pogledajte fotografije u galeriji.

Pokrijte pogaču krpom i ostavite na toplom oko 15 minuta. Žumance umutiti sa malo svežeg mleka i premazati pogaču. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25-30 minuta.

Za to vreme oblikujemo i drugu pogaču.

Gotovu prazničnu pogaču premažite maslacem i pokrijte krpom 30 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: