Način pripreme
U odgovarajućoj posudi se pomešaju zagrejano mleko i voda, u njih se izmrvi kvasac, dodaje se šećer i brašno, meša se i ostavlja se na 20 minuta otprilike dok se smesa ne aktivira.
U drugoj velikoj posudi se mute jaja, kiselo mleko, so, ulje, sirće.
Kada se kvasac aktivira, dodaje se u osale proizvode i počinje postepeno da se dodaje prethodno prosejano brašno.
Mesi se meko testo koje se ne lepi. Mešenje na kuhinjskoj radnoj površini traje minimum 10-15 minuta, pri čemu se u delovima dodaje maslac, dok se testo ne sakupi i ne dobije savršenu teksturu. Nakon čega se ponovo prebacuje u veliku posudu namazanu uljem odozgo i pokriva se najlonskom kesom na otprilike sat vreman dok ne udvostruči svoju zapreminu.
U nauljenoj tepsiji prečnika 36 cm stranični zidovi se oblepe trakama od papira za pečenje. Na taj način, kada pogača nadođe i peče se, testo se kreće po papiru i ne gubi svoj oblik.
Oblikovanje je prema vašoj želji i mogućnosti. Gotova pogača se ostavlja na 20 minuta da još jednom nadođe.
Za to vreme rerna se uključuje na 50 °C da se zagreje. Domaća pogača se premazuje umućenim žumancem i prosejanim mlekom, posipa se miksom semenki i stavlja se u zagrejanu rernu i temperatura se menja na 160°C bez ventilatora, samo na donjem grejaču.
Nakon 20-25 minuta, kada vazdušasta pogača stigne do ruba tepsije, uključuje se i na gornji grejač sa ventilatorom.
Proverava se drvenim štapićem, kada ne ostaje ništa po njemu, pogača je gotova. Još topla pogača carska kruna se premazuje maslacem i pokriva se pamučnom krpom.