Način pripreme
1. Sitno iseckajte luk i stavite ga da se prži u maslinovom ulju. Paralelno sa tim na drugu ringlu stavite da provri obilna količina vode za fusile.
2. U gotov luk, koji je dobio boju, sipajte pečurke. Sotirajte kratko i sipajte pavlaku. Smanjite ringlu da dno ne zagori.
3. Kad voda za testeninu provri, stavite prstohvat soli i fusile i promešajte. Tako se sprečava slepljivanje u početku, ali obavezno prvi minut, posle toga ne.
4. U pavlaku za sos, koja se već ugrejala, izmrvite većinu plavog sira i ostavite malo za porsipanje porcija na kraju. Za izraženiji ukus možete staviti veću količinu.
5. Posolite po ukusu i stavite biber i mocarelu da se rastopi u sosu. Ostavite da se kuva na tihoj vatri, često mešajte do trenutka dok testenina ne bude al dente.
6. Uzimajte rešetkastom kašikom fusile i stavite u sos od pečuraka. NIje problem da sa njima uzmete i malo vode, ona je obogaćena skrobom i učiniće sos od pavlake kremastijim.
7. Lepo mešajte jelo u tiganju jedan minut i rasporedite ga na porcije. Na svaku izmrvite po malo gorgonzole.
Fusili sa plavim sirom i pečurkama su gotovi.