Način pripreme
U posudici se pomešaju namrvljeni plavi sir, pavlaka i kiselo mleko.
Pečurke se operu, odstrane se panjići, posole se i u svaku pečurku se stavlja malo maslaca. Stavljaju se u posudicu sa malo vode i stavljaju se da se zapeku u jako zagrejanoj rerni.
Više volim ovaj način obrade kao alternatvu prženju, a i sos od pečuraka tako bude ukusniji. Probajte da li je slano.
U tiganju se zagreva preostali maslac, dodaje se malo maslinovog ulja i zaprže se sitno isečen luk i beli luk dok ne postanu zlatasti.
Deglaziras e belim vinom i ringla se smanjuje. Nakon što vino ispari, dodaje se smesa od pavlake, plavog sira i kiselog mleka. Začinjava se biberom i muskatnim oraščićem.
Ringla se isključuje. Meša se dok se ne dobije homogena smesa.
Pažnja, pavlaka ne treba da provri!
Taljatele se ubacuju u kipuću posoljenu vodu sa malo maslinovog ulja i kuvaju se oko 5-7 minuta.
U multipraktiku pomešajte blago ohlađene zapečene pečurke zajedno sa sosom, opran i očišćen peršun, sos od pavlake i pretvorite u pire.
Ocedite skuvane taljatele u pomešajte i sa pireom. Sečekajte da se ukusi pomešaju i servirajte sa belim vinom.
Nisam posula parmezanom, ali ako neko proba, neka podeli.