Način pripreme
Prvo pripremite bešamel. U šerpi rastopite kravlji maslac, propržite kratko brašno i sipajte hladno sveže mleko Posolite i počnite da mešate dok se bešamel ne zgusne.
Skinite posudu sa vatre i začinite prstohvatom muskatnog oraščića. Iskidajte brokoli na ružice. Kuvajte brokoli 5-7 minuta u posoljenoj vodi. Izvadite i izgnječite viljuškom.
U drugoj šerpi sa vrelom posoljenom vodom i dva lovorova lista, blanširajte 1-2 minuta kore za lazanju. Kratko ih prelijte hladnom vodom i poređajte na suvu krpu.
Počnite da ređate lazanju. Namažite kalup, 22 cm sa ivicama koje se skidaju, maslinovim uljem. Poređamo tri kore tako, da se preklapaju i vire preko obruča kalupa.
Na dno stavite krišku tanko isečene šunke, odozgo poređajte brokoli, pospite parmezanom i sipajte 3-4 supene kašike bešamela. Pokrijte korom i nastavite da ređate lazanju dok ne potrošite sastojke.
Na kraju završite bešamelom i rendanim parmezanom. Presavijte ka unutra na lepe vijuge od kora, ostavljene izvan kalupa pleha. Namažite ih maslinovim uljem.
Pecite tortu lazanju na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni na 20-25 minuta ili dok ne dobiju lepu boju.
Neka vam je slatko!
Izvor recepta je italijanska kulinarska emisija ''La prova del cuoco''!