Torta lazanja

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5872012k
Torta lazanja
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
4
"Lazanja u obliku torte, koju bismo sa zadoovljstvom prihvatili za svaki povod"

Potrebni sastojci

  • kore za lazanju - 250 g, sveže
  • šunka - 150 g, tanki lisitći
  • brokoli - 400 g
  • parmezan - 80 g
  • lovorov list - 2 komada
  • za bešamel
  • sveže mleko - 500 ml
  • brašno - 40 g
  • maslac - 60 g
  • muskatni oraščić
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremite bešamel. U šerpi rastopite kravlji maslac, propržite kratko brašno i sipajte hladno sveže mleko Posolite i počnite da mešate dok se bešamel ne zgusne.

Skinite posudu sa vatre i začinite prstohvatom muskatnog oraščića. Iskidajte brokoli na ružice. Kuvajte brokoli 5-7 minuta u posoljenoj vodi. Izvadite i izgnječite viljuškom.

U drugoj šerpi sa vrelom posoljenom vodom i dva lovorova lista, blanširajte 1-2 minuta kore za lazanju. Kratko ih prelijte hladnom vodom i poređajte na suvu krpu.

Počnite da ređate lazanju. Namažite kalup, 22 cm sa ivicama koje se skidaju, maslinovim uljem. Poređamo tri kore tako, da se preklapaju i vire preko obruča kalupa.

Na dno stavite krišku tanko isečene šunke, odozgo poređajte brokoli, pospite parmezanom i sipajte 3-4 supene kašike bešamela. Pokrijte korom i nastavite da ređate lazanju dok ne potrošite sastojke.

Na kraju završite bešamelom i rendanim parmezanom. Presavijte ka unutra na lepe vijuge od kora, ostavljene izvan kalupa pleha. Namažite ih maslinovim uljem.

Pecite tortu lazanju na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni na 20-25 minuta ili dok ne dobiju lepu boju.

Neka vam je slatko!

Izvor recepta je italijanska kulinarska emisija ''La prova del cuoco''!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: