Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Lazanja»Lazanja u tiganju

Lazanja u tiganju

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Lazanja u tiganju
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
7
"Specijalan predlog za sve kojo vole lazanju, ali ne žele da je čekaju da se ispeče - ukusna lazanja u tiganju"

Potrebni sastojci

  • kore za lazanju - 250 g
  • parmezan - 150 g
  • mocarela - 125 g, zrela
  • mleveno meso - 600 g, mešano, teleće/svinjsko
  • paradajz pire - 300 g
  • luk - 1 glavica, srednja
  • celer - 1 struk
  • šargarepa - 1 komad
  • maslinovo ulje - 45 ml
  • belo vino - 120 ml
  • biber - 1 kašičica ili po ukusu
  • origano - po ukusu
  • bosiljak - 1 kašičica, suvi ili sveži
  • so - po ukusu
  • Za bešamel
  • sveže mleko 1 litar
  • brašno - 100 g
  • maslac - 80 g
  • beli biber - 1 kašičica
  • muskatni oraščić - 2 prstohvata
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Poređajte kore za lazanju u široku posudu i pokrijte blago zagrejanom vodom. Ostavite ih tako da se hidriraju i omekšaju, dok ne napravite sve ostalo. S vremena na vreme odvajajte korice da se izbegne da se slepe.

2. Iseckajte na sitno luk, šargarepu i celer i zapržite ih u maslinovom ulju 5 minuta, zajedno sa malo soli. Dodajte mleveno meso i mešajte kratko dok se ne pretvori u mrvice. Tada sipajte vino i kuvajte još 5 minuta uz povremeno mešanje.

3. Sipajte paradajz pire, začine i još soli po ukusu u kuvajte pod poklopcem 20 minuta, mešajući s vremena na vreme.

4. Nakon štoje gotov sos Bolonjeze pozabavite se bešamelom. Za njega istopite masla na slaboj vatri i kada počnu da izlaze mehurići sipajte brašno odjednom i mešajte oko 2 minuta. Mnogo prijatno će zamirisati.

5. Sipajte mleko u tankom mlazu uz neprestano mešanje žičanom mutilicom. Čak i da se stvore grudvice na početku ne brinite se, nestaće.

6. Doadjte beli biber, muskatni oraščić i so i kuvajte sos dok se ne zgusne, oko 7-8 minuta na tihoj vatri, ne prestajući da mešate.

7. Hidrirane kore izvadite na čistu pamučnu krpu, da se ocede od vode. Narendajte parmezan na fino rende, a mocarelu na malo krupnije.

8. Počnite sklapanje, stavljajući ravnomerno na dno tiganja prečnika oko 30 cm tanak sloj bolonjezea. Preko njega poređajte kore testenine, sledi još jedan sloj bolonjezea, a odozgo pospite parmezan i prelijte sa delom bešamela. Tako ređajte dok se ne potroše sastojci.

9. Preko poslednjeg sloja pospite narendanu mocarelu i poklopite tiganj poklopcem. Stavite ga na umerenu do jaku vatru oko 10 minuta ili dok se mocarela potpuno ne istopi.

10. Isecite na porcije i lazanju servirajte toplu.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: