Način pripreme
Obožavam kiševe i slane pajove. U ubrzanoj svakodnevici retko nalazim vreme da zamesim testo, čak i lako testo sa maslacem i zato ću vam pokazati moj brzi slani paj, za koji koristim gotovo lisnato testo.
Obavezno za njega koristite bar 3 vrste sira - mek, tvrd i plavi sir, vrste i proporcije možete koristiti po izboru.
Rukama lagano razvucite testo. Stavite preko njega kalup za paj, koji ćete koristiti i isecite malo širi krug nego što je kalup. Dobro namažite pleh i pospite brašnom, lepo istresite višak. Tako će se paj odvojiti sa lakoćom.
Stavite testo u kalup i lepo pritisnite po ivicama. Nekoliko puta probodite viljuškom da može da izlazi vazduh prilikom pečenja.
Pečemo testo u prethodno ugrejanoj rerni na 220 stepeni oko 10 minuta da uhvati lepu boju i da malo nadoše. Izvadimo i ostavljamo minut- dva dok ne padne.
Umutimo jaja i dodajemo u njih rendane tvrde sireve i mrvljene ili isečene meke. Dodajemo pavlaku i mutimo dok ne dobijemo homogenu smesu.
Sipamo smesu preko testa. Ovde je trenutak, ako želite dodajte i šunku, pršutu itd. Pecite na 180 stepeni oko 30-35 minuta dok ne porumene.
Servirajte paj nepotpuno ohlađen, a ako ga servirate sledećeg dana, ugrejte ga u mikrotalasnoj 20-30 sekundi.