Način pripreme
Ogulite i isecite krompir na krupne kockice.
Stavite ga u šerpu i zalijte vodom. Dodajte 1 kašičicu soli i kuvajte dok ne bude gotov.
Za to vreme pripremite nadev za paj.
Očistite i isecite 2 čena belog luka.
Takođe, isecite spanać i topljeni sir.
U tiganju zagrejte maslac i ulje i propržite beli luk na minutu. Dodajte spanać i izmešajte.
Čim omekša, dodajte topljeni sir.
U svežem mleku umešajte i dodajte ga u tankom mlazu u spanać, mešajući.
Začinite solju, crnim biberom i karijem po ukusu. Ostavite na ringli dok se mlečni sos ne zgusti.
Skuvani krompir ocedite od vode i izgnječite u pire. Dodajte maslac, muskatni oraščić, crni biber, prezle i parmezan. Izmešajte. Na kraju dodajte jaje.
Pravougaonu tepsiju pokrijte papirom za pečenje i namažite je s malo ulja. Zatim pospite sa 2 supene kašike prezli i dno tepsije pokrijte krompir pireom oblikujući i bord.
Debljina kore za paj treba da bude otprilike 1 cm. Tepsija koju sam koristila je dimenzija 25/25 cm.
Rasporedite nadev i pospite izrendanom mocarelom.
Stavite slani paj da se peče u zagrejanoj rerni na 200°C 20 minuta.
Kada se ispeče, ostavite na kratko da se ohladi i posle isecite i servirajte paj od krompira sa spanaćem sa čašom belog vina.
Prijatno!