Način pripreme
Mleko (od koga nam je potrebno litar za krem i oko 300 ml da umačem keks) se ostavlja na ringli da provri, u njega dodajemo i maslac.
Odovojeno se mute jaja, šećer, brašno i malo mleka, da postane gusta ujednačena smesa.
Kada mleko provri, smesa se dodaje uz neprestano mešanje.
Kuva se 4-5 minuta dok se ne zgusne. Sklanja se sa ringle u dodaje se vanila.
Podelimo vazdušasti krem na dva dela, pri čemu u jedan deo stavljamo kakao i mešamo u homogenu smesu.
U kalup ili posudu za pečenje po iznoru se ređa red keksa, pri čemu se svaki potapa u preostalo mleko (veoma brzo dok ne omekša), red krema.
I tako, dok se krem ne potroši i keks se ređa kako sledi red keksa, red krema - jednom krem od kakaa, jednom krem od vanile.
Na svaki red krema narendamo po malo kore pomorandže. Dobije se manje-više četiri reda keksa i četiri reda krema.
Na poslednji red krema posipamo čokoladne mrvice.
Keks torta sa vazdušastim domaćim kremom se stavlja u frižider na 3-4 sata i nakon toga se konzumira.
Ohlađnu keks tortu jedemo sa uživanjem!