Način pripreme
Za ovaj omiljeni kolač sa trešnjama makovo seme i mleko se stavljaju u šerpu. Šerpa se stavlja na ringlu i ostavlja se jednu minutu da smesa provri nakon čega se skida i ostavlja se da odstoji 10 minuta.
U posudi se mute omeknuli maslac i šećer. Dodaje se pavlaka i uz neprestano mućenje jedno po jedno jaje. Dodaje se esencija badema, prosejano brašno zajedno sa praškom za pecivo, prstohvat soli, mleveni bademi, kora i sok jednog limuna.
Sastojci se zajedno izmešaju dok se u potpunosti ne pomešaju. Na kraju se sipa smesa od mleka i makovog semena i ponovo se meša. Dodaju se očišćene trešnje, ponovo se promeša, nakon čega se pripremljena smesa prebacuje u nauljen i nabrašnjen kalup ili tepsiju.
Voćni kolač se stavlja u zagrejanu rernu na 180°C i peče se otprilike 50 minuta.
U međuvremenu se priprema glazura od limuna za naš kolač sa makom, tako što se za taj cilj pomešaju šećer u prahu i limunov sok u maloj posudi. Zajedno se mute dok se ne dobije glatka smesa.
Smesa se prebacuje u najlon kesicu, pomoću makaza se odseče vrh jednog ugla.
Glazura se raspoređuje po već ohlađenom kolaču sa trešnjama i makovim semenom. Desert je spreman za serviranje kada se glazura stegla.