Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Voćni Kolač»Kolač sa trešnjama i makovim semenom

Kolač sa trešnjama i makovim semenom

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
8102673k264
Kolač sa trešnjama i makovim semenom
Fotografije: Albena Asenova
1 / 4
24/07/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
10
"Pravi je hit ovaj kolač sa trešnjama među našim korisnicima, ne propustite ga"

Potrebni sastojci

  • makovo seme - 75 g
  • sveže mleko - 250 ml
  • kravlji maslac - 180 g
  • šećer - 200 g
  • kisela pavlaka - 3 supena kašike
  • jaja - 4 komada
  • esencija badema - 1 kašičica
  • brašno - 200 g
  • prašak za pecivo - 10 g
  • so - prstohvat
  • bademi - 100 g, mleveni
  • kora limuna - izrendan 1 komad
  • trešnje - očišćene od koštice i oceđene 400 g
  • Za glazuru od limuna
  • šećer u prahu - 120 g
  • sok od limuna - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovaj omiljeni kolač sa trešnjama makovo seme i mleko se stavljaju u šerpu. Šerpa se stavlja na ringlu i ostavlja se jednu minutu da smesa provri nakon čega se skida i ostavlja se da odstoji 10 minuta.

U posudi se mute omeknuli maslac i šećer. Dodaje se pavlaka i uz neprestano mućenje jedno po jedno jaje. Dodaje se esencija badema, prosejano brašno zajedno sa praškom za pecivo, prstohvat soli, mleveni bademi, kora i sok jednog limuna.

Sastojci se zajedno izmešaju dok se u potpunosti ne pomešaju. Na kraju se sipa smesa od mleka i makovog semena i ponovo se meša. Dodaju se očišćene trešnje, ponovo se promeša, nakon čega se pripremljena smesa prebacuje u nauljen i nabrašnjen kalup ili tepsiju.

Voćni kolač se stavlja u zagrejanu rernu na 180°C i peče se otprilike 50 minuta.

U međuvremenu se priprema glazura od limuna za naš kolač sa makom, tako što se za taj cilj pomešaju šećer u prahu i limunov sok u maloj posudi. Zajedno se mute dok se ne dobije glatka smesa.

Smesa se prebacuje u najlon kesicu, pomoću makaza se odseče vrh jednog ugla.

Glazura se raspoređuje po već ohlađenom kolaču sa trešnjama i makovim semenom. Desert je spreman za serviranje kada se glazura stegla.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: