Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Voćni kolač»Kolač sa trešnjama i makovim semenom

Kolač sa trešnjama i makovim semenom

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
8923243k
Kolač sa trešnjama i makovim semenom
Fotografije: Albena Asenova
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
10
"Pravi je hit ovaj kolač sa trešnjama među našim korisnicima, ne propustite ga"

Potrebni sastojci

  • makovo seme - 75 g
  • sveže mleko - 250 ml
  • kravlji maslac - 180 g
  • šećer - 200 g
  • kisela pavlaka - 3 supena kašike
  • jaja - 4 komada
  • esencija badema - 1 kašičica
  • brašno - 200 g
  • prašak za pecivo - 10 g
  • so - prstohvat
  • bademi - 100 g, mleveni
  • kora limuna - izrendan 1 komad
  • trešnje - očišćene od koštice i oceđene 400 g
  • Za glazuru od limuna
  • šećer u prahu - 120 g
  • sok od limuna - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovaj omiljeni kolač sa trešnjama makovo seme i mleko se stavljaju u šerpu. Šerpa se stavlja na ringlu i ostavlja se jednu minutu da smesa provri nakon čega se skida i ostavlja se da odstoji 10 minuta.

U posudi se mute omeknuli maslac i šećer. Dodaje se pavlaka i uz neprestano mućenje jedno po jedno jaje. Dodaje se esencija badema, prosejano brašno zajedno sa praškom za pecivo, prstohvat soli, mleveni bademi, kora i sok jednog limuna.

Sastojci se zajedno izmešaju dok se u potpunosti ne pomešaju. Na kraju se sipa smesa od mleka i makovog semena i ponovo se meša. Dodaju se očišćene trešnje, ponovo se promeša, nakon čega se pripremljena smesa prebacuje u nauljen i nabrašnjen kalup ili tepsiju.

Voćni kolač se stavlja u zagrejanu rernu na 180°C i peče se otprilike 50 minuta.

U međuvremenu se priprema glazura od limuna za naš kolač sa makom, tako što se za taj cilj pomešaju šećer u prahu i limunov sok u maloj posudi. Zajedno se mute dok se ne dobije glatka smesa.

Smesa se prebacuje u najlon kesicu, pomoću makaza se odseče vrh jednog ugla.

Glazura se raspoređuje po već ohlađenom kolaču sa trešnjama i makovim semenom. Desert je spreman za serviranje kada se glazura stegla.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: