Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Đevreci»Monhavini (Slatki valensijski đevreci)

Monhavini (Slatki valensijski đevreci)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78116k947
Monhavini (Slatki valensijski đevreci)
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
07/04/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
14
"Niko ne može da kaže ne ovim slatkim valensijskim đevrecima"

Potrebni sastojci

  • Testo
  • brašno - 170 g
  • jaja - 4 komada
  • sveže mleko - 175 ml
  • voda - 170 ml
  • maslinovo ulje - 80 ml + za mazanje ruku
  • so - 1 prstohvat
  • Sirup
  • voda - 160 ml
  • med - 200 g
  • Za posipanje
  • šećer - oko 100 g, kristal
* merne jedinice

Način pripreme

Monhavini (Monjavinas, Almoixavenas) su tradicionalni valensijski kolač, koji se pravio u malom lepom gradiću Hativa. Prvobitno se spremao svakog četvrtka tokom Kuraseei, a tokom godina počinje da se pravi i apsolutno svakog četvrtka u godini. Ako posetite ovaj gradić naći ćete ga u skoro svakoj poslastičarnici ili pekari. Možete lako da ga napravite i sami kod kuće. Postoji nekoliko varijacija recepta, a ovde ću vam predstaviti moj omiljeni.

1. Уgrejte mleko, vodu, maslinovo ulje i prstohvat soli na umerenoj vatri. Čim tečnost provri, sipajte brašno i mešajte intenzivno nekoliko minuta, smanjujući vatru. Kada testo počne da se odvaja od zidova posude sklonite i ostavite da se ohladi pet minuta.

2. Razbijte jaja jedno po jedno u testo i mešajte, dok se jedno ne usvoji ne dodajte sledeće. Nakon što dobijete glatko i meko testo mešajte ga bar još jedan minut.

3. Namažite obilno ruke i uzimajte po oko 50 grama od parenog testa, oblikujući loptu i spljeskajte je. Nije potrebno da je idelanog pravilnog oblika. Probodite palcem u sredinu i zavrtite, da se formira rupica i da se dobije nešto poput đevreka. Poređajte u posudu za pečenje pokrivenu papirom za pečenje na rastojanju jedan od drugog.

4. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni (iz dva puta) 30 minuta.

Nakon što gurnete drugu posudu u rernu da se peče, spremite sirup. Za njega na ringlu stavite vodu i med i kuvajte na umerenoj do slaboj vatri 6-7 minuta ili dok se ne zgusne, Ostavite da se ohladi.

5. Ispečene đevreke umačite u sirup na nekoliko sekundi. Ako se ne prekrivaju, polivajte ih da ga upiju. Poređajte preko istog papira za pečenje i obilno pospite šećerom.

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: