Način pripreme
Monhavini (Monjavinas, Almoixavenas) su tradicionalni valensijski kolač, koji se pravio u malom lepom gradiću Hativa. Prvobitno se spremao svakog četvrtka tokom Kuraseei, a tokom godina počinje da se pravi i apsolutno svakog četvrtka u godini. Ako posetite ovaj gradić naći ćete ga u skoro svakoj poslastičarnici ili pekari. Možete lako da ga napravite i sami kod kuće. Postoji nekoliko varijacija recepta, a ovde ću vam predstaviti moj omiljeni.
1. Уgrejte mleko, vodu, maslinovo ulje i prstohvat soli na umerenoj vatri. Čim tečnost provri, sipajte brašno i mešajte intenzivno nekoliko minuta, smanjujući vatru. Kada testo počne da se odvaja od zidova posude sklonite i ostavite da se ohladi pet minuta.
2. Razbijte jaja jedno po jedno u testo i mešajte, dok se jedno ne usvoji ne dodajte sledeće. Nakon što dobijete glatko i meko testo mešajte ga bar još jedan minut.
3. Namažite obilno ruke i uzimajte po oko 50 grama od parenog testa, oblikujući loptu i spljeskajte je. Nije potrebno da je idelanog pravilnog oblika. Probodite palcem u sredinu i zavrtite, da se formira rupica i da se dobije nešto poput đevreka. Poređajte u posudu za pečenje pokrivenu papirom za pečenje na rastojanju jedan od drugog.
4. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni (iz dva puta) 30 minuta.
Nakon što gurnete drugu posudu u rernu da se peče, spremite sirup. Za njega na ringlu stavite vodu i med i kuvajte na umerenoj do slaboj vatri 6-7 minuta ili dok se ne zgusne, Ostavite da se ohladi.
5. Ispečene đevreke umačite u sirup na nekoliko sekundi. Ako se ne prekrivaju, polivajte ih da ga upiju. Poređajte preko istog papira za pečenje i obilno pospite šećerom.
Nek vam je slatko!