Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Torta sa pavlakom»Torta sa ananasom i domaćim korama

Torta sa ananasom i domaćim korama

Torta sa ananasom i domaćim korama
Fotografije: Potrebitel#237274
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
80 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
10
"Priznajemo da je torta sa ananasom sjajno iznenađenje i za nas i za naše goste"

Potrebni sastojci

  • Za kore
  • jaja - 6 komada
  • šećer - 7 supenih kašika
  • brašno - 7 supenih kašika
  • vanila
  • Za šećerni sirup
  • šećer - 30 g
  • voda - 150 ml
  • Za krem
  • pavlaka - 200 ml, slatka, za mućenje
  • rikota - 250 g, vurda/maskarpone/krem sir
  • ananas - 1 konzerva (otprilike 600 g)
  • šećer
  • menta
  • pistaći - po želji
  • Za dekoraciju
  • pavlaka - 200 ml, slatka, za mućenje
  • pistaći
* merne jedinice

Način pripreme

Ova torta sa pavlakom je sa klasičnim patišpanj korama.

Žumanca i belanca se odvoje. Belanca se umute sa 4 supene kašike šećera da se dobije tvrd sneg, a žumanca - sa ostale 3 supene kašike. Smesa sa belancima i brašno se postepeno dodaju u žumanca. Pažljivo se muti odozdo ga kore. Ovo je važno da ne bi spala belanca.

Dno posude u kojoj ćete peći se prekrije papirom za pečenje, ne sme da prekrije zidove, već se oni naulje. Ja sam koristila 2 jednake okrugle tepsije prečnika 22 cm, tako što sam u jednu sipala 1/3 smese, a ostalo - u drugu.

Peče se na 180 stepeni barem 20 minuta. Nemojte se prevariti da čekate zlatkastu boju kora, već se čačkalicom proveri da li su gotove.

Za vreme pečenja one će nabubriti, a nakon toga će spasti. Ostave se da se malo ohlade na nekoliko minuta i dupla kora se podeli na dva dela. Ja sam se poslužila čačkalicama za zube, koncem i nožem.

Sami ananas je preliven sirupom, koji se takođe koristi, ali mi pravimo i dodatni šećerni sirup. On je važan za tortu sa ananasom, zato što zahvaljujući njemu kore postaju sočne. Da biste njega napravili, pomešaju se šećer, vodu i zagrejte na ringli nekoliko minuta. Kore se obilno zaliju sirupom sa obe strane.

Ja sam koristila jednu kutiju od 500 ml za krem i za dekoraciju, ali ostao je višak te količine. Umuti se pavlaka da se dobije tvrd krem, ako želite možete dodati šećer, mentu ili pistaće.

Polovina krem sira se pomeša sa rikotom. Možete da koristite i druge vrste sira, preporučujem vurdu kao najekonomičniju varijantu, lično ja ne nalazim razliku između njega i rikote.

U ovu smesu se dodaje ananas iseckan na male komade. Dobijaju se 2 sloja krema koja se stavljaju između tri kore.

Dekoracija torte sa ananasom i domaćim korama je stvar izbora. Ja sam namazala tortu ostalom pavlakom i posula pistaćima.

Ceo recept je oduzeo 3-4 sata.

Nadam se da će vam se osladiti!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: