Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Vazdušast domaći uskršnji kolač

Vazdušast domaći uskršnji kolač

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
641882k
Vazdušast domaći uskršnji kolač
Fotografije: Ivan Angelov Dimitrov
6 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
4
"I neka spremanje najukusnijeg vazdušastog domaćeg uskršnjeg kolača počne sada"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg, prosejano
  • jaja - 6 komada
  • šećer - 300 g
  • kvasac - 1 kocka
  • sveže mleko - 1 šolja
  • ulje - 100 ml
  • maslac - 100 g
  • rum - 3 bočice esencije
  • esencija - 1 komad, od limuna
* merne jedinice

Način pripreme

Šećer se umuti veoma dobro sa jajima, kvasac se nalomi u mleku, stavlja se kašika brašna, 2 kašike šećera i prstohvat soli, da bude zagrejano ali ne da se puši.

Ostavlja se da se aktivira i pravi se udubljenje u brašnu, unutra se sipa šećer sa jajima i mleko sa kvascem, počinje se mešenje.

Kada postane elastično i da se ne lepi, nanosi se masnoća. Razvučete rukama, mažete, mesite i to se ponavlja dok se sva masnoća ne potroši.

Nakon toga uskršnji kolač se ostavlja da raste dva sata ili dok se ne udvostruči.

Pravi se pletenica, ostavlja se da narastejoš 20 minuta, namaže se jajetom sa šećerom i stavlja se u prethodno zagrejanu rernu na 200-220 stepeni, na 10 minuta, nakon toga se smanjuje na 170-180 stepeni i peče se još 30-40 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: