Losos Tanduri

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Losos Tanduri
Fotografije: Yordanka Kovacheva
4 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
2
"Losos Tanduri - božanstvena avantura za nepce"

Potrebni sastojci

  • losos - 500 g, file sa kožom
  • kiselo mleko - 130 g
  • beli luk - 1 čen
  • korijander - 2 struka, listovi (mogu i suvi listovi)
  • peršun - 1 struk, listovi
  • đumbir - sveži koren, veličine pola oraha
  • karanfilič - 2 cvetića
  • kurkuma - 2 prstohvata
  • muskatni oraščić - 2 prstohvata
  • so - po ukusu
  • maslinovo ulje - 2 - 3 kašike
  • limun - 1 komad (ili limeta)
  • crni luk - 1/4 glavice (manja)
* merne jedinice

Način pripreme

1. Promešajte kiselo mleko sa sokom od pola limuna. U smesu narendajte đumbir i beli luk i dodajte sitno naseckane listove korijandera i peršuna. Začinite sos Tanduri izmrvljenim karanfilićima, muskatnim oraščićem i kurkumom.

2. Lagano nauljite dno pleha, poređajte kolutove od pola limuna i odozgo stavite file lososa, očišćeno od koštica i sa kožom prema dole. Premažite file većim delom pripremljene marinade za ribu. Ostatak marinade ostavite i u njega dodajte sitno naseckani crni luk.

3. Ostavite ribu oko 4 sata u frižideru, kao i ostatak sosa, da se riba marinira i da se luk marinira u sosu.

4. Zagrejte rernu na 200 stepeni.

Pecite ribu u rerni oko 25 minuta. Ovo vreme je dovoljno za file od lososa, koje je od velike ribe i u najdebljem delu je 4 - 4, 5 cm.

Za tanje filee smanjite vreme pečenja. Vreme može da varira u odnosu na to kako vi volite da riba bude pripremljena, ali bi trebalo da težite da riba bude sočna, mekana i lagano roze boje u sredini. Zbog toga, nemojte preterivati sa pečenjem.

Važno je i da sloj marinade koja prekriva ribu bude ravnomeran i tanak.

5. Poslužite losos Tanduri topao uz još sosa i ako želite uz limun. Uz pečeni losos možete da dodate i pirinač.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: