Način pripreme
1. Filet lososa operite, očistite od koštica i osušite ga maksimalno ubrusom.
2. Šećer i so promešajte, pa polovinu količine rasporedite na dno male posude. Riblji filet stavite preko ovog sloja sa kožom na dole i nakon toga ga prekrijte preostalom količinom soli i šećera.
3. Pritisnite dobro, kako bi omotač oko ribe ostao na mestu i ako ima potrebe, dodajte još soli.
4. Preko usoljene ribe stavite težak predmet da je dodatno pritisne i da na taj način pomogne u procesu odvajanja tečnosti iz ribe, a time i njenom bržem sazrevanju.
5. Posudu stavite u frižider na 24 sata - ne više niti manje, kako se losos ne bi osušio previše, jer će so izvući sve sokove iz nje.
6. Kada je prošlo ovo vreme, izvadite file, operite ga pod slabim mlazom vode i osušite ga. Videćete da je meso postalo tamnije, tvrđe i sazrelo.
7. Premažite lososa obilno maslinovim uljem i čuvajte ga u frižideru. Možete da nasečete lososa na tanke šnicle i da ih prelijete obilno maslinovim uljem - na taj način će riba izdržati duže.
8. Ovako pripremljen losos je neverovatno ukusan - pravi delikates, koji možete da napravite u kućnim uslovima i bez poteškoća.
9. Koristite ga prema vašoj želji za raznovrsna jela, salate, tostirani hleb sa maslinovim uljem ili sa krem sirom i kavijarom.
Prijartno!