Način pripreme
1. Promešajte kiselo mleko sa sokom od pola limuna. U smesu narendajte đumbir i beli luk i dodajte sitno naseckane listove korijandera i peršuna. Začinite sos Tanduri izmrvljenim karanfilićima, muskatnim oraščićem i kurkumom.
2. Lagano nauljite dno pleha, poređajte kolutove od pola limuna i odozgo stavite file lososa, očišćeno od koštica i sa kožom prema dole. Premažite file većim delom pripremljene marinade za ribu. Ostatak marinade ostavite i u njega dodajte sitno naseckani crni luk.
3. Ostavite ribu oko 4 sata u frižideru, kao i ostatak sosa, da se riba marinira i da se luk marinira u sosu.
4. Zagrejte rernu na 200 stepeni.
Pecite ribu u rerni oko 25 minuta. Ovo vreme je dovoljno za file od lososa, koje je od velike ribe i u najdebljem delu je 4 - 4, 5 cm.
Za tanje filee smanjite vreme pečenja. Vreme može da varira u odnosu na to kako vi volite da riba bude pripremljena, ali bi trebalo da težite da riba bude sočna, mekana i lagano roze boje u sredini. Zbog toga, nemojte preterivati sa pečenjem.
Važno je i da sloj marinade koja prekriva ribu bude ravnomeran i tanak.
5. Poslužite losos Tanduri topao uz još sosa i ako želite uz limun. Uz pečeni losos možete da dodate i pirinač.
Prijatno!