Način pripreme
1. Iseckajte praziluk i beli luk i izdinstajte ih oko 6-10 minuta u maslinovom ulju sa malo soli. Dodajte bademe i mešajte još nekoliko minuta.
2. Stavite krompir, tikvicu i karfiol - očišćene i isečene na sitno. Ostavite na tihoj vatri da se dinstaju takođe kratko.
3. Za to vreme očistite špargle lomeći im osnovu - tako gde se lako lomi, je pravo mesto, a žilavi deo bacite. Isecite i njih i zajedo sa brokolijem stavite u ostalo povrće na vatru.
4. Sipajte bujon od povrća (ja ga spremam domaćeg od šargarepe, celera, paškanata, praziluka, luka, strukova svežeg peršuna i bele rotkve).
5. Začinite solju i biberom i kuvajte pod poklopcem 18 minuta. Tako će se vitamini u povrću bolje sačuvati.
6. Skuvanu zdravu čorbu sipam u multipraktik ili blender sa velikom posudom i meljem u savršeno finu konzistenciju. Mogao bi da se koristi i ručni mikser ali ne znam da li će ostati mali parčići badema ako vam uređaj nije dovoljno jak.
7. Uzmite vrhove špargli za dekoraciju posudica. Zapecite ih kratko u tiganju, namazanom maslinovim uljem. U istom tiganju zapecite i filetirane bademe.
8. Servirjte vruću vitaminsku čorbu posutu filetiranim bademima i zapečenim vrhovima špargli. Po želji pospite sa još maslinovog ulja.
Prijatno!