Način pripreme
Brašno se proseje u tepsiju za mešenje. Mast se istopi. Maslac se sprema da bude mekan na sobnoj temperaturi.
Umuti se 5 jaja da se dobije pena, nakon čega se stavlja šećer i veoma dobro se umuti.
U brašno se stavlja vanila i prašak za pecivo i ponovo se veoma dobro promeša. Pravi se kladenac u koji se sipa kiselo mleko i soda koja je u njemu ugašena.
Počinje da se meša tako što se dodaju jaja sa šećerom, nakon toga se dodaje maslac i istopljena mast. Umesi se srednje tvrdo testo za uskršnji kolač. Stavlja se u posudu i ostavlja se na 30 min, da odmori.
Marmelada se iseče na komade i stavlja se maslac. Istopi se na srednjoj vatri dok se ne dobije homogena smesa i ostavlja se da se ohladi.
Testo se podeli na šest jednakih delova. Od svakog dela se razvije kora, koja se premazuje istopljenom marmeladom i posipa se iseckanim orasima.
Uskršnji rolat se uvija i stavlja se u kalup za pečenje. Ostavlja se na 30 minunta da naraste. Uskršnji slatkiš se premazuje jajetom i posipa se šećerom.
Uskršnji rolat iz 1957. se peče 30 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni.