Način pripreme
Prvo aktivirajte kvasac u 100 ml svežeg mleka, prethodno zagrejanoj, tek toliko da osetite pod prstom, sa kašikom šećera i kašikom brašna.
Umutite veoma dobro jaja sa šećerom, izdvojte jedno žumance za mazanje i dodajte sve esencije. Prosejte brašno i zamesite testo koje je lepljivo, tada počnite da dodajete po malo istopljene masnoće, mesite i razvlačite dok testo ne upije svu masnoću.
Ostavite testo u toploj prostoriji da narastem nakon toga oblikujte rolate. Od kalupa zavisi koliko ćete velike morati da napravite. Oblikovn rolat treba da je do polovine kalupa.
Predstavljam vam moj način za drugačiji rolat, deo testa razvijte u veliku koru, polovinu namažite slatkom i natopljenim suvim grožđem. Uvijte u rolat i rasecite nožem. Dve polovine uvrnite kao što vidite na slici.
Stavite ga u kalup za pečenje postavljen papirom za pečenje. Oblikujte i tanje uvrnute fitilje koje stavljate na nekoliko mesta.
Tako oformljen rolat dobija lepši izgled. Ostavite ga da naraste, namažite umućenim žumancem, pospite šećerom i pecite i zagrejanoj rerni dok ne dobije lepu zlatastu boju.