Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pita Savijača»Najmekša i najsočnija pita

Najmekša i najsočnija pita

GabrielaGabriela
Inovator
732253521
Najmekša i najsočnija pita
Fotografije: Gabriela
1 / 4
04/05/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
10
"Evo je najmekanija sočna pita, nestrpljivi smo da je probamo"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 1 pakovanje
  • jaja - 4 komada
  • sir - 300 g
  • žumance - 1, za premazivanje
  • kravlji maslac - otprilike 50 g
  • kiselo mleko - 1 kantica, veoma gusto
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Najpre dobro promešamo kiselo mleko i dodamo sodu. Sačekamo otprilike 5 minuta da se aktivira,

Za to vreme u dubokoj posudi dobro umutimo jaja, dodamo so, šećer i kiselo mleko sa sodom. Veoma dobro promešamo.

Izdrobimo sir na sitne komadiće.

U mikrotalasnoj istopimo maslac.

Nauljimo tepsiju u kojoj ćemo peći.

Stavljamo jednu koru, premažemo četkom sa malo maslaca. Nemojte stavljati mnogo maslaca, zato što će biti masna.

Nakon toga stavljamo još jedan red kore, bez premazivanja maslacem. Drugu koru premažemo samo smesom koju smo pre toga napravili.

Uvijamo u rolat i stavljamo u oblik ruže u sredinu tepsije u kojoj ćemo peći.

Svaku novu koru povezujemo sa starom.

Kada smo gotovi, mekanu uvijenu pitu odozgo premažemo žumancem i stavljamo je da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni odozgo i odozdo.

Kada je pita gotova, napršćemo je s malo vode i uvijemo je čistom krpom.

Ostavljamo najmekšu i najsočniju pitu da se napari 5-10 minutica i jedemo!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: